Това обяви премиерът на извънреден брифинг

МВР започна проверка във всички ВиК дружества в страната. Това стана ясно след извънредна среща при премиера Борисов заради водната криза в Перник. Късно следобед в понеделник той извика в Министерския съвет кмета и областния управител на града. Борисов поясни, че Икономическа полиция е събрала солидно количество материали по случая, които са предадени на Специализираната прокуратура.   

Перник получава още 30 млн. лв. за разрешаване на водната криза (ВИДЕО+СНИМКИ)

На срещата стана ясно, че държавата ще даде допълнителни 30 милиона лева за справяне с проблема. Кметът на града Станислав Владимиров благодари на Борисов за отпуснатите средства.

„Приехме постановлението - 30 млн. от утре ще се разпоредят по сметките на общината. Преди дни отпуснахме  още пари. И с тези стават 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета – включва нов водопровод, довеждане на вода, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на канализацията на града”, поясни Борисов.

„Това нещо не е правено последните 70 години, може би няма да бъде направено и следващите 60”, каза кметът на Перник Станислав Владимиро.

От понеделник сутрин в града тече работа по аварийния план. Следващите 20 дни обаче ще бъдат критични. В този срок язовир „Студена" ще достигне мъртвия си обем, прогнозират от ВиК-Перник. Тогава се очаква и замътяване на водата, която отива в пречиствателаната станция. Затова спешно започна изграждането на нов утаител, така че водата да стига чиста до чешмите на перничани.

Аварийният план за Перник влиза в сила

„Идеята е да направим такава система, че да не губим вода и да пречистваме, защото и мътна вода ще дойде и ако стигнем до опасните зони, водата трябва да се пречиства по-добре”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Не е достатъчна при такива моменти кризисни само новата станция да подава вода. Искаме старият утаител да поеме замътяването”, обясни Камен Каменов, прокурист на ВиК.

„Има сериозна опасност да достигнем мъртвия обем на язовира. Всичко зависи от притока”, каза Даниела Костадионова, началник на пречиствателната станция в Перник.

Вече започна и подготовката за прокарване на алтернативно трасе на клон 2 на водопровода, който в момента минава през територията на завод „Стомана”. С него се захранват няколко пернишки квартала.

„Те са два проекта. Единият вариант е за около 2 милиона и 200 да свалиме километър и 500 долу до разклоненията, които влизат. Другият вариант е да минем и зад ТЕЦ-а, но тогава отива бюджетът около 3 100 000 лева”, каза икономическият министър Емил Караниколов.

Междувременно се появиха нови сигнали за проблеми с водата в страната. За такъв сигнализира и кметът на Ботевград – Иван Гавалюгов. Според него вода в язовир Бебреш ще има само за следващите шест седмици.

„С настоящите темпове на изразходване, водните ресурси на язовира биха стигнали за около месец и половина”, каза Иван Гавалюгов.

От напоителни системи и ВиК обаче са категорични, че няма да се стигне до криза като пернишката.

БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза

От своя страна опозицията обяви, че ще внесе вот на недоверие към правителството в първия работен ден на Народното събрание.  А от ГЕРБ видяха политически сценарий в кризата.

„Когато Борисов стана кмет на София, тогава се появи и кризата с боклука. Това не беше случайно. През 2013 г., когато премиера подаде оставка, имаше сценарий със сметките за ток. Същото беше направено и с цената на горивата. Подобен сценарий се гласи и в момента”, каза Красимир Велчев, зам.- председател на ГЕРБ . Управляващите бяха категорични, че този път до премиерска оставка няма да се стигне.

Репортери: Лора Инджова, Наталия Герджикова