От екоминистерството отвърнаха на удара

БСП внася вот на недоверие срещу правителството заради водната криза в Перник. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че кабинетът се е провалил в политиката по околната среда и водите.

Борисов иска преглед на приватизационните сделки за големите мощности на Перник (ВИДЕО)

Според нея прехвърлянето на отговорността към кметовете, ВиК дружествата и общински съветници е „жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера".

На извънреден брифинг от екоминистерството отвърнаха на удара като обявиха, че отговорност за кризата в Перник носи и Левицата.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че сме станали свидетели на поредното неподготвено изказване на Нинова. Той припомни, че по време на управлението на „червените” оперативна програма „Околна среда” бе спряна, а всичките средства, които трябваше да бъдат използвани в сектор ВиК бяха замразени.  

 Течове или кражби стоят зад безводието в Перник?

„В същия този период правителството на Орешарски и на БСП намираше за неудачно да инвестира от порядъка на 10-13 млн. годишно във ВиК инфраструктура, докато след 2016 г. този обем пари от националните средства e повече от два пъти нагоре“, каза Димов. Той посочи, че второто правителство на ГЕРБ успяло да спаси парите от първата оперативна програма и били реализирани практически почти всички водни цикли с изключение на един. „Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си при кмет на БСП беше Перник, така че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК“, каза той.

Това, което според него Нинова прави е продължение на една политика през фалшиви новини да се насажда страх. „Говоря за това, което твърди, че пием в момента. Между другото си припомнете Таско Ерменков как хвърли софиянци в ужас за известно време с фалшива новина, касаеща яз. „Искър“. Това нещо продължава не само в сектора води, това продължава и в сектор въздух, защото очевидно това са теми, които касаят всеки един от нас и са теми, които могат да събудят страх, но не е редно лидер на политическа партия да разпространява фалшиви новини и да насажда страх“, заключи Димов.

Първият работен ден на депутатите, когато се очаква вотът да бъде внесен в парламента, е 15-ти януари. БСП ще търси подкрепа от всички възможни партии в парламента. От гласуването щяло да стане ясно какво е разделението на управляващи и опозиция.

Репортери: Лора Инджова, Марина Малашева