Цените на петрола скочиха с над 4% след новината за смъртта му

Нова ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. При американски ракетен удар в Багдад е бил убит командващият елитните ирански бригади "Ал Кудс" - генерал Касем Солеймани.

Касем Сюлейман беше определян от много анализатори като втория най-влиятелен човек в Иран, след върховния лидер Али Хаменей. Генералът ръководеше планирането и командването на бойните операции на Иран зад граница. Елиминирането му стана по заповед на Доналд Тръмп.

"Това е човек, който излагаше живота на американци на риск от много време. Снищо дойде момента, в който да ударим, за да предотвратим предстоящата атака, която той подготвяше”, заяви Майк Помпео, външен министър на САЩ.

Сюлеймани е бил убит заедно още 7 души в конвой на летището в Багдад. Ирански медии твърдят, че колите са били поразени от американски хеликоптери. Друга версия са ракети, изстреляни от дрон. Смъртта му е качествено нов етап в противопоставянето на Техеран и Вашингтон. Един от бившите военни съветници на Барак Обама го определи като обявяване на война без формалната декларация. Американците настояват, че Сюлеймани е планирал нови атаки срещу тях.

"Рискът да не предприемем нищо беше огромен. Това е оценка, направена от разузнаването”, добави Помпео.

 

Иранците се заканиха да отмъстят. В страната Сюлеймани има реномето на герой и патриот. Беше обявен държавен траур, а заканите към Америка бяха отправени както и гневни граждани, които се събраха за петъчната молитва, така и от аятолах Хаменей.

"Американците направиха стратегическа грешка. Това е акт на държавен тероризъм”, каза Али Лариджани, председател на парламента на Иран.

Огромно множество се събра в Техеран. Хората горяха американски и израелски знамена и скандираха Смърт на Америка! Духовниците, които водеха проповедите в джамиите, говореха за политика и отплата.

"Ще си отмъстим толкова тежко, че белият им ден ще се превърне в черна нощ”, каза аятолах Ахмед Хатами.

 

Реакциите по света следваха ясно очерталото се през годините разделение. Русия окачестви убийството на Касем Солеймани като "абсолютно незаконно" и каза, че то очертава нова реланост, в която държавен служител на суверенна страна е унищожен от друга държава. А израелците определиха удара като самозащита.

"Президентът Тръмп заслужава похвала за това, че действа бързо, решително и със необходимата сила. Израел стои до Съдеинените щати в борбата им за мир и сигурност”, заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Трудно е да се предвиди какво следва от тук нататък. Повечето прогнози са за неизбежен ответен удар на Иран. Кога и къде ще дойде той не е ясно, нито под каква форма. Съединените щати предупредиха всички свои граждани да напуснат Ирак. Американските войници там са една от очевидните мишени, но много анализатори предвиждат така наречените асиметрични методи от страна на Иран. Но почти всички са единодушни, че вчерашното покушение ще доведе до ново насилие и нестабилност в Близкия Изток.