Това сочи проучване на HortTechnology

Ако се чувствате стресирани, тревожни или уморени по време на работа, може би е време да закупите растения за офиса си, показва ново проучване, публикувано миналия месец в списание HortTechnology.

В проучването изследователи от японския университет в Хиого оцениха нивата на психологически и физиологичен стрес на 63 служители, работещи в японски офиси преди и след като растения са били поставени на бюрата им. Служителите са били инструктирани да направят 3-минутна почивка, докато седят на бюрата си, когато се чувстват уморени по време на работа. Участниците първоначално са почивали на бюра без растения, а по-късно на бюро с растение, за което да полагат грижи.

В Индонезия откриха най-голямото цвете в света (СНИМКИ)

Чрез опис на тревожността и измерване на пулса, изследователите установяват, че участниците по време на интервенционния период (който се състои само в гледане или грижа за растението) са имали значително по-нисък пулс от контролната група, на чиито бюра е нямало растения.

Изследователите отбелязват, че просто гледането на растение - а не грижата за него - е също толкова успешно, колкото грижата за растение, когато става дума за намаляване нивата на тревожност на служителите. Резултатите са били същите, независимо от възрастта на служителите или какъв вид растение имат на бюрата си.