Тленните останки на убития генерал бяха върнати в Иран

Докато продължава размяната на заплахи между Съединените щати и Иран, парламентът в Ирак гласува за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на страната.

Решението беше взето след убийството на генерал Касим Солеймани при американски удар в Багдад. Междувременно, тленните останки на убития генерал бяха върнати в Иран.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Хиляди опечалени иранци, облечени в черно, излязоха по улиците на град Ахваз, за да съпроводят ковчега с тленните останки на убития при американски удар в Багдад Касем Солеймани. Траурното шествие беше предавано на живо по държавната иранска телевизия. В Техеран, иранският парламент се събра на извънредно заседание, а при откриването депутати скандираха: "Смърт на Америка!".

Хиляди излязоха по улиците на Багдад, за да се простят с Касем Солеймани

"Господин Тръмп, вие извършихте огромно престъпление. Дивашкият акт на американския президент се счита за военен акт на тероризъм. Трябва да знаете, че това ще доведе до болезнени последствия за вас", каза председателят на парламента на Иран Али Лариджани.

Ирански хакери разбиха сайт на американска федерална агенция

В Twitter Доналд Тръмп предупреди, че Съединените щати са взели на прицел 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени, ако Иран атакува американци или американски обекти. „Някои от тях са на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно", заявява още Тръмп.

Междувременно, ирански хакери атакуваха интернет сайта на Американска федерална агенция и публикуваха послания с обещания да отмъстят за смъртта на иранския генерал Касем Солеймани.

 

 

Американският удар в Багдад предизвика антивоенни протести в много градове на Съединените щати.

"Начинът, по който може да се сложи край на тези войни, е чрез народна мобилизация. Необходими са ни хиляди хора по улиците, които да се противопоставят на войните. Нека правителството знае, че дори и да казват, че правят всичко това в наше име, това въобще не е така и не ги подкрепяме", заяви протестиращият Райън Хемби.

Групи протестиращи срещу последните американски действия в Близкия изток излязоха по улиците на Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и други.