За неделя е насрочено извънредно заседание на иракския парламент

Десетки хиляди излязоха по улиците на Багдад за погребалното шествие на убития при американски въздушен удар Касем Солеймани.

За неделя е насрочено извънредно заседание на иракския парламент. А заради последните събития големите градове в Съединените щати повишават мерките за сигурност.

Хиляди опечалени започнаха да се събират по улиците на Багдад още от ранните часове на деня. Множеството носеше знамена, както на Ирак, така и на паравоенните групировки, подкрепяни от Иран. Най-честите скандирания бяха „смърт на Америка“.

НАПРЕЖЕНИЕТО САЩ-ИРАН: Големите американски градове повишават степента на опасност (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен портрети на убития Касем Солеймани се виждаха и такива с лика на върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей. Тялото на влиятелния командир ще бъде пренесено в Иран и погребано във вторник в родния му град. В първото си изявление след атаката в Багдад, Доналд Тръмп заяви, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци.

„Предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме война. Солеймани извършваше терористични нападения, за да дестабилизира Близкия изток от 20 г. насам. Това, което Съединените щати направиха трябваше да бъде направено отдавна”, каза Доналд Тръмп, президент на САЩ.

Иран: Убийството на Солеймани е "равносилно" на война

А заради ескалацията на напрежението и опасенията от отмъщение след убийството на влиятелния ирански генерал, големите американски градове повишават степента на опасност.

„Изправени сме пред възможна заплаха, която е по-различно и по-голяма от всичко, което пред, което сме се изправяли досега”, заяви Бил Де Блазио, кмет на Ню Йорк.

От министерството на вътрешната сигурност успокояват, че на този етап няма достоверни заплахи за нападения на американска територия. Но въпреки това се подготвя повишаване нивото на терористична заплаха.