Финансовата независимост на Хари и Меган е много относителна

Новината, че принц Хари и херцогиня Маркъл ще се откажат от ролята си на висши членове на британското Кралско семейство и да станат финансово независими, се превърна в една от топ темите в последните дни.

Започнаха да се появяват всякакви слухове за реакциите на различните членове на кралската фамилия, както и всевъзможни варианти с какво точно двете кралски особи ще се занимават, от какви привилегии се отказват, както и кои ще запазят.

Принц Хари и Меган представиха намерението си да снижат статута си в британското кралско семейство. В своето обръщение те подчертаха, че искат да бъдат "финансово независими", но двойката запазва по-голямата част от приходите и привилегиите си и ще може да печели от известността си, пишат от Vesti.bg

"Мадам Тюсо" отдели фигурите на Меган и Хари от кралското семейство (ВИДЕО+СНИМКИ)

Веднага след като обявиха новината, херцогът и херцогинята на Съсекс публикуваха подробности за новото си финансово положение.

Това е начин да се избегне чувствителната тема за цената на монархията - самата тя много популярна - и подновяващите се критики за начина им на живот. Изявлението отприщи нов порой от нападки в пресата, защото обявената финансова независимост е много относителна.

От какво се отказват

Хари и Меган се отказват от дяла си от кралската субсидия, плащана на кралицата за представителните й функции, както и на тези на членове на семейството й, за служителите й и поддръжката на Бъкингамския дворец. Тя е около 82 милиона лири за финансовата 2018 г. - 2019 г., но какви са индивидуалните дялове, не е известно.

Субсидията се изчислява според доходите от управлявлението на имотите на британската корона. Тази сума обаче е едва 5 процента от доходите на Хари и Меган.

Хари и Меган благодариха на Канада за гостоприемството

Какво запазват

Останалите 95 процента от доходите им се отпускат от принц Чарлз от херцогството Корнуол, което е частно имение, ползвано от 15-и век. Освен земите - 53 000 хектара, към него има и финансови инвестиции. Активите му през 2018 г. -2019 г. са почти милиард лири, а печалбите - над 20 милиона лири. Около 5 милиона лири (5,9 милиона евро) се превеждат ежегодно на двамата сина на принц Чарлз - принцовете Хари и Уилям, посочи в. "Таймс".

Перлата в кралската корона - Кейт Мидълтън на 38 (ГАЛЕРИЯ)

Хари и Меган не съобщават, че ще се откажат от тези средства.

Остава да се разбере реакцията на принц Чарлз, чието мнение за оттеглянето им още не е известно.

Двамата съпрузи искат за запазят титлите си, както и да продължат да използват резиденцията си Фрогмор хаус "с позволението" на кралицата, която е неин собственик. Резиденцията беше ремонтирана за 2,4 милиона лири за сметка на данъкоплатците, преди те да се нанесат в нея.

Принц Хари и Меган Маркъл се оттеглят от кралските си задължения

Ще работят, но какво точно ще правят

Като се отказват от кралската субсидия, Хари и Меган получават свободата да печелят пари. За тази двойка, към която има голям интерес (а и която е доста богата), това не би трябвало да е проблем. Те могат да се оттдадат на благотворителни бизнес проекти.

"Активите им като бивша актриса за херцогинята и бивш военен за херцога са много продаваеми" - пише в. "Дейли телеграф", като дори подхвърля, че Меган може да изпълни собствената си роля в сериала "Короната". Възможно ли е обаче Меган да се завърне в киното - тепърва предстои да разберем. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кой ще плаща за пътуванията и охраната им

Ако Хари и Меган плащат за частните си пътувания, както твърдят на сайта си, че искат да продължат "да подкрепят" кралица Елизабет Втора и да правят официални посещения, които обаче са финансирани от кралската субсидия.

Статутът им на знаменитости им дава право на въоръжена охрана от британската полиция. В това отношение не е предвидена промяна. 

Ето още някои интересни галерии за британското кралско семейство:

Как Кейт Мидълтън погазва кралския протокол?

Принц Хари: Нито едно момче не бива да ходи след ковчега на майка си пред очите на милиони (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какви скъпи подаръци 15 неизвестни факта за лейди Даяна, които не знаехтепринц Уилям подари на Кейт Мидълтън?

Кейт сложи тиарата на Даяна и бижутата на Елизабет

Какво са си казали Уилям и Хари с Даяна часове преди смъртта й (ВИДЕО+СНИМКИ)

Принцовете Уилям и Хари се поклониха пред паметта на майка си

Принц Джордж на 4 г.

Принц Уилям и семейството му в Германия

Кейт Мидълтън очарова с тоалети в Париж

Уилям и Кейт блестят на наградите БАФТА

Принцеса Шарлот и принц Джордж на рождения ден на кралица Елизабет II

Принц Хари победи Уилям и Кейт в кралско надбягване