Свидетелски разказ за ужаса на войната

76 години от най-голямата бомбардировка на София по време на Втората световна война. Стотици жертви и разрушени сгради. За първите комбинирани дневно-нощни удари и разказ на свидетел на ужаса на войната.

Стотици „летящи крепости” атакуват столицата ни. „Ужасът идва от първия комбиниран дневно-нощен удар и от огромния брой жертви! 447 са загиналите само на 10 януари”, разказва Деяна Костова.

Тежко ударени са над 3700 сгради. Хвърлените бомби над София са близо 1800. „445 сгради са напълно разрушени. Сред тях са най-знаковите за столицата - Народното събрание, Народният театър, Александровска болница. Ударени са  още три министерства и Зоологическата градина. Гледачите са събирали животните по улицата”, добавя Костова.

76 години от първите масирани бомбардировки над София

За мрачната дата си спомня 84-годишната, все още действаща актриса, Мара Чапанова. Работила е от зората на радио и телевизията.

„Аз съм първата изпълнителка на „Зайченцето бяло” и на „Тихо се сипе първият сняг”. Александър Райчев и Ступел ме качваха на един стол и на микрофоните изпълнявах, каквото трябваше”, разказа Мара Чапанова.

Преди 76 години е почти 8-годишна, 2 отделение в училище. Майка й тъкмо я записала в оперната школа в Народния театър. Нямала търпение да се върне у дома при двуметровата коледна елха. Миг на щастие и изведнъж всичко се преобръща.

„Започна нещо страшно! Виене, взривове и всичко се тресеше. Един ад! Хиляди черни дяволи нахлуха отвсякъде! Ние се сурнахме по стълбите, защото трябваше да слезем в мазето! Не стигнахме дотам! От всички взривни вълни хората се лашкаха като парцалени кукли. Братчето ми беше само на 5 месеца и майка ми го стискаше”, добави Чапанова.

Следва нощната атака. „Започна един ад! Където погледнешq небето беше огряно като някакви клади, избухват пламъци, нещо страшно”, споделя Чапанова.

След въздушните удари започва евакуация. За седмица 300 000 жители напускат София.