Интерактивна експозиция в Националния военноисторически музей разказва за съкрушителния удар

76 години от първите масирани бомбардировки над София. Интерактивна експозиция в Националния военноисторически музей разказва за съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на столицата.

Преди и по време на разрушителните бомбардировки. Картината  на едни от най-драматичните дни за българската столица е пресъздадена от разказите на очевидци, които са озвучени от известни български актьори.

Със сълзи на очи Людмила Николова се връща в дните на ужаса. Едва 9-годишна преживява най-страшното, което помни и до днес. „Наблюдавахме как самолетите бомбардират София. Тогава къщата, в която живеехме беше разрушена, баба ми беше затрупана, но за щастие жива. Много съседи бяха загинали”, разказва тя.

Показват съкровища от Велики Преслав на изложба в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Чуваха се само сирените, че ще има бомбардировка. При всеки удар човек неволно се накланяше. Отидохме в подземията, тогава беше паднала бомба и само последната плоча остана здрава. През нея се виждаше светлината. Тогава беше страшно, защото не можеше да се диша, всичко беше в прах”, допълва Людмила.

Белезите на войната днес са скрити за очите ни. Ужасяващият отпечатък, скрит под руините на историята, можем да видим с приложение-пътеводител. То припомня маршрутите, по които са извършвани нападенията, за разрушения вид на сградите и как изглеждат в наши дни те.

„София се разделя с красотата, която има. Пространството потапя хората във времето на бомбардировките. Чрез изключително много визуални ефекти и автентични кино кадри. Посетителите ще се запознаят с едно време, белязало битието ни и до днес”, обясни доц. д-р Соня Петкова.

Уникални морски организми от Антарктида на изложба в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За тези, които сме останали, това са психични травми. Жесток спомен! Това никога не трябва да се повтаря. Всичко зависи от тези, които са по-горе от мен”, заключи Людмила Николова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.