Темата коментира икономистът Красен Станчев

„Проблемът е много стар. Пиенето на вода, собствеността на водата и управлението на цените са разделени на различни места. Отделно трябва да се знае, че от 2004 година имаше група, която трябваше да реши проблемите в този сектор и да направи система на използване на водата”, това заяви в ефира на предаването „Плюс-Минус.Коментарът след новините” икономистът Красен Станчев.

„Публичният актьор е този, който контролира дали цените се договарят правилно. При нас има частно пиене на вода. Останалите по веригата са колективни органи за вземане на решения,с изключение на местата, където има водна концесия”, заяви той.

„От 2004 до 2019 година имаме какви ли не проекти, но никой не се заема с решаването на проблема за собствеността. Концесията е най-добрата форма, защото там имаме частен оператор на обществена услуга, който отговаря с цялото си имущество за онова, което доставя като услуга. Независимо дали става въпрос за контрол от страна на общините, или контролни органи от страна на Регионалното министерство, то те по-лесно налагат закона при частен оператор, а не при обществен. При нас общественият оператор, ако е община, то ще стане както е при болниците и училищата. Най-лесно се печелят избори като обещаеш евтина вода, ще има навсякъде доктори”,  смята Станчев.

„Проблемът е в това, че цените се регулират еднократно за 1 година от съответната комисия. Тези, които употребяват, нямат перспективата на това потребление за определен дълъг период от време. Тези, които живеят и работят в Перник, не са там за 4 години – колкото е мандатът на премиер или президент. Те са там за постоянно”, заяви икономистът.

Според него водата е евтина, защото всеки участник в избори обещава подобно нещо.

Още от разговора с икономиста Красен Станчев гледайте във видеото.