Той е автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски

Творчеството на Йордан Радичков и Дико Илиев продължава да е живо за хората в Северозападна България. Редом до тях е достойно да се нареди и името на един много талантлив художник - автор на един от най-добрите портрети на Васил Левски. Наричат го последния жив класик, който е и съученик на Радичков. Живее скромно в малко монтанско село. Отглежда гъски и рисува. Казва се Галилей Симеонов и тази година навърши 90 години. Неговата история разказва Биляна Борисова.

„Ежедневието ми е много работно, защото приключвам този цикъл от рисунки, от привикване на героите, които много отдавна съм поканил“, казва проф. Галилей Симеонов.

Изкуство върху релсите: Изрисуван локомотив ще тегли бързия влак София-Бургас

„Това е едно смущение в моя живот. В едно селце, в етрополската околия, това лице се е заклело тогава, че в неговите детски години, той някъде е видял Левски. Трябва да е бил съвсем младо момченце, но бил много впечатлен и му изпели една песен „Отдавна ли си моме ле калугерица станала“. И казва: „Аз го видях в гръб, почти нямах спомен от лицето му, но изслушах тази песен, което е най-великото в моя живот. Заклех се, че никога няма да се отлепям от това лице”, разказва Симеонов.

От ръцете му сякаш излизат снимки, а не рисунки. Толкава истински образи. Всичко това през последните 30-40 години го прави там, в родния си дом, в монтанското село Гаврил Геново, вдъхновен от природата и хората.

ИЗКУСТВОТО КАТО ЛЕКАРСТВО: Каузата на 13-годишна художничка привлече хора от цяла България

„Върнах се много рано от Академията, веднага след като ме пенсионираха. Дойдох вече на години, но ми е много хубаво... Изчаках обаче пенсията, която беше много малка, после измираха герои. Благодарение на тях и на жена ми пенсията ми малко порасна и с нея карам тук. Много ми е хубаво, потопен съм като в някакво огромно пространство, което избива в разни посоки, в двора ми“, казва още той.

Още по темата гледайте във видеото.