Произведенията й са вдъхновени от филми, като „Пинко розовата пантера" и „Тримата глупаци"

Едно 13-годишно момиче от Асеновград успя да увлече в своята кауза десетки последователи от цяла България, готови напълно безвъзмездно да зарадват с картините си хората, които се лекуват в болниците у нас. С 13-годишната Ирина Павлова ви срещнахме в началото на септември, когато дари първите си картини на болниците в Асеновград и Пловдив. Благой Бекриев проследи какво се случва с талантливото момиче няколко месеца по-късно и докъде стигна нейната инициативата „Подари усмивка с анимационен герой”.

Ирина от Асеновград е на 13-години. Талантът й на художник се е проявил още, когато била много малка. Идеята да започне да рисува картини и да ги дарява на болници се родила съвсем спонтанно. „Когато се наложи дядо ми да го оперират два пъти, трябваше да ходим доста често до болниците и тогава видях в каква сива атмосфера се намират пациентите. Затова реших да се опитам да направя тази атмосфера малко по-цветна”, казва тя.

ЗАРАДИ УСМИВКИТЕ: Дете дарява картините си на болници

Майка й веднага подкрепила идеята. „Не знаехме, че е толкова сиво, мрачно, бяло и неприветливо. Липсва цвят, липсва нещо, което да те усмихне, нещо с което малко от малко да забравиш, че си в болница”, коментира майката на момичето - Дани Павлова.

Първото, което хрумнало на малката художничка, е да рисува анимационни герои.  Произведенията й са вдъхновени от филми, като „Пинко розовата пантера" и „Тримата глупаци".

„Това ще им донесе малко щастие и ще оздравеят по-бързо”, казва момичето.

Първите  9 картини Ирина дарява на болницата в родния си град –Асеновград. Те ще бъдат поставени в коридорите и стаите в детското отделение.

Дете дари всичките си пари за лечение на болна жена

Четири месеца по-късно откриваме Ирина отново в дома й. Приведена над малката масичка, рисува поредните картини, с които да върне усмивките на пациентите. Вече е горда, че каузата й е успяла.

„Всъщност не очаквах толкова много хора да се включат и да намеря толкова много последователи. Включиха се много хора от Бургас, Пловдив, София и започнаха и те да подаряват на болници, за да може хората да се чувстват по-добре”, казва Ирина.

Още по темата гледайте във видеото.