Сергей Лавров остава начело на руската дипломацията

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаването на новото правителство. Ключови министри от бившия кабинет запазват своите постове. 

Сергей Лавров остава начело на руската дипломацията, а Сергей Шойгу и занапред ще ръководи министерството на отбраната. Александър Новак е новият стар министър на енергетиката. Указът влиза в сила от момента на публикуването му, а новият кабинет определи за свои приоритет да увеличи благосъстоянието на гражданите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Искрено ви желая успех, това е в интерес на цялата страна", заяви Путин на среща с членовете на новия кабинет в присъствието на новия премиер Михаил Мишустин. Изявлението беше предадено по телевизията. Премиерът на Руската федерация ще има не десет, както досега, а девет заместници съгласно подписания днес от президента Владимир Путин указ за структурата на новото правителство.

Сред вицепремиерите ще има един с ранг първи вицепремиер, един пълномощен представител на президента в Далекоизточния федерален окръг и един ръководител на апарата на правителството.

 

Видео: Ruptly

В друг президентски указ за първи вицепремиер е назначен Андрей Белоусов, за представител на президента в Далекоизточния федерален окръг - Юрий Трутнев и за ръководител на правителствения апарат - Дмитрий Григоренко. Останалите вицепремиери са Виктория Абрамченко, Юрий Борисов, Татяна Голикова, Алексей Оверчук, Марат Хуснулин и Дмитрий Чернишенко. Белоусов, досегашен икономически съветник на Кремъл, поема поста, заеман от май 2018 г. от Антон Силуанов.

Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията

Дванайсет министри от предишното правителство - на Дмитрий Медведев - запазват постовете си. Владимир Колоколцев остава начело на вътрешното министерство, Сергей Лавров - на външните работи, Сергей Шойгу - на отбраната и Евгений Зиничев - на министерството на извънредните ситуации.

Антон Силуанов вече няма да е вицепремиер, но остава министър на финансите. В новото правителство остават също досегашният министър на природните ресурси и екологията Дмитрий Кобилкин, на промишлеността и търговията Денис Мантуров, на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, на селското стопанство Дмитрий Патрушев, на строителството и жилищното стопанство Владимир Якушев, на транспорта Евгений Дитрих, на енергетиката Александър Новак.

В новия кабинет от 21 министри осем оглавявят министерства за пръв път. Михаил Мурашко е назначен за министър на здравеопазването, Олга Любимова - на културата, Валерия Фалкова - на науката и висшето образование, Сергей Кравцов - на просветата, Олег Матицин - на спорта, Антон Котяков - на труда и социалната защита, Максут Шадаев - на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации и Максим Решетников - на икономическото развитие. Константин Чуйченко, досегашният вицепремиер и ръководител на апарата на правителството, е назначен за министър на правосъдието.

Снимка: EPA/БГНЕС

Владимир Путин поздрави министрите с назначенията и им пожела успехи в работата. Той подчерта, че успешната работа на правителството на премиера Михаил Мишустин е от значение не само за отново назначените министри и вицепремиери, а и цялата страна. Президентът определи като главни задача на правителството повишаването на благосъстоянието на гражданите, както и укрепването на държавността и позициите на Русия в света.

Путин сменя главния прокурор на Русия

В отговор премиерът Мишустин прикани членовете на кабинета постоянно да мислят как да оправдаят доверието на президента. Премиерът каза, че всички трябва бързо да пристъпят към изпълнение на задачите, поставени от Путин, в сферата на демографията, доходите, социално слабите, здраевопазването образованието, тоест "всичко, което се нарича повишаване на жизненото равнище на нашите хора".