Преди седмица той обяви изненадващ план за реформа на политическата система

Руският президент Владимир Путин внесе в понеделник пакет от изменения на конституцията по-малко от седмица, след като обяви изненадващ план за реформа на политическата система, съобщава БГНЕС.

"Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за промени в Конституцията на Руската федерация. Представители на руския президент при разглеждане на законопроекта в Държавната дума ще бъдат съпредседателите на конституционната комисия [Андрей] Клишас, [Павел] Крашениников и [Талия] Хабриева", каза пред репортери Дмитрий Песков, говорител на президента.

На 15 януари Путин подписа указ за създаването на работна група за подготовка на изменения в Конституцията и одобри състава на нейните участници. Групата включва 75 политици, законодатели, учени и общественици, а нейни съпредседатели бяха ръководителят на Комисията по конституционно право и държавно изграждане на Съвета на федерацията Андрей Клишас, ръководителят на комисията по държавна дума по държавно изграждане и законодателство Павел Крашениников, както и директорът на Института по законодателство и сравнително право при руското правителство Талия Хабриева.

Путин сменя главния прокурор на Русия

В посланието си до Федералното събрание на 15 януари руският президент предложи редица изменения на Конституцията, включително Държавната дума да има правото да одобрява кандидатурата на министър-председателя, вицепремиерите и федералните министри. Президентът също така предложи назначаването на ръководители на агенции за сигурност след консултации със Съвета на федерацията. Освен това Путин обяви необходимостта от консолидиране на приоритета на основния закон над международните договори в руското правно пространство, както и от предписването на редица социални гаранции в Конституцията.

Сред предложенията на президента е също забраната едно и също лице да бъде президент повече от два мандата. За да стане президент, кандидатът трябва да е руски гражданин, навършил 35 години и пребиваващ в страната поне 25 години без чуждестранно гражданство.

Комисията на Държавната дума по държавно изграждане ще разгледа законопроекта за президент на заседание на 21 януари.