Предложението беше одобрено от 11 депутати, шестима се въздържаха

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Валери Симеонов и група народни представители за промени в Закона за хазарта. Те влязоха като извънредна точка в Бюджетната комисия. Равносметката на нагласите - 11 гласа „за” от редиците на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, шестима - „въздържали се”, сред които депутати на БСП и ДПС. Никой не гласува „против” това лотарийните игри вече да са само държавни, реално нямаше и дебат по темата.

Борисов за Лотарията: За какво одържавяване става въпрос? (ВИДЕО)

При гласуването в пленарната зала обаче от значение ще бъде и вотът по темата и на независимите депутати.

Същевременно днес Министерството на финансите публикува свой проектозакон за лотарийната дейност, който предвижда създаване на Национална агенция по хазарта и нови данъчни ставки.

„Считам, че става въпрос за обороти от стотици милиони левове. По приблизителни оценки над 600 млн. Тази дейност е редно държавата да си я вземе обратно, както е почти навсякъде по света”, заяви Валери Симеонов.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така той защити в Бюджетната комисия законопроекта си, с който се забранява дейността на частните лотарии. Без дебати и в отсъствието на представители на Комисията по хазарта, депутатите приеха на първо четене предложените промени.

„С ограничаването на възможността друг освен държавният тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи лудостта, за това над 1 млрд. лв. годишно българските граждани, обикновено пенсионери, да дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт”, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Както за премиера, така и за председателя на Бюджетната комисия, национализиране на частните лотарии няма и промените не са противоконституционни. Още се търсел отговорът на въпроса защо единствено държавният спортен тотализатор е заплащал по-висока ставка върху събраните залози.

„Неслучайно прокуратурата е там. Чакам отговор на въпроса: „Защо Комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза, 10 –годишен с условия как се организира една игра, е допуснала това?”. Чакам отговор от хората, които са го направили и от прокуратурата”, заяви още Менда Стоянова.

А днес Министерството на финансите излезе с друг проектозакон по темата. За създаване на Национална агенция по хазарта, която да е под шапката на ведомството, както и нов режим на облагането на лотарийната дейност еднакъв за всички.

„25% върху разликата между залозите и изплатените печалби всъщност се равнява на сумата, която е 15% върху направените залози. Този режим на облагане е възприет от всички държави-членки, тъй като е по-справедлив режим. Отчита и печалбите, и загубите, като поставя равнопоставеност”, заяви Людмила Петкова, Министерство на финансите.

В проектозакона на финансовото ведомство забрана на дейността на частните лотарии не фигурира.