Премиерът коментира акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта

По време на редовното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов коментира акцията на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта и готвените промени в закона.

"За какво одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони лева такси от различни дружества. Дали е виновна комисията и дали хора от там ще бъдат осъдени, ще видим. В момента всички работят на пълни обороти. Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицезът. Бизнес, през който са минали 3 млрд. лв., не трябва да плаща данъци и такси ли или пък да не бъде проверяван?", заяви министър-председателят.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той заяви, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство се ширели "дълбоки неистини" относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов каза, че на бюрото му имало доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този документ обаче никъде не фигурирало името на футболния клуб "Левски". Премиерът бе категоричен, че не рабира каква е връзката между доклада и бъдещето на отбора. За да успокои феновете, Борисов обеща да се срещне с тях в петък. В разговора премниерът щял ясно да заяви, че "не става дума за укриване на доклад".

"Изрично трябва да бъде вписано (ако парламентът вземе такова решение), че не може да се дава на концесия, аутсорсва, преотадва, а може и трябва да бъде в забранителния списък за приватиазция, за да е сигурно, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност. Защото това е второто внушение, което се опитват да направят - че други играчи трябва да се вкарат в този бизнес", коментира още Борисов.

Национална лотария сезира ЕК, НОВЕ Холдинг - с официална позиция заради идеята за национализиране

"Ако този доклад е верен, много хора ще имат проблем. Ако не е верен, няма от какво да се безпокоят. А „Левски” го е имало преди мен и преди Божков и винаги ще го има", категоричен бе министър-председателят.

"Благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура вчера, 22.01.2020 г., в Комисията по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри. Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма. Очаква се инспекцията да приключи по-рано от определените срокове", се казва в съобщение на АДФИ. Изявлението на директора на агенцията можете да видите тук: https://www.adfi.minfin.bg/bg/news

 

 

От НОВЕ Холдинг в официална позиция заявиха, че техните лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси. "В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона", заявяват в позицията си от НОВЕ Холдинг. "Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен. В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

"Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.", се казва още в позицията.

От компанията добавят:

"Припомняме, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно:

•          железопътния транспорт,

•          националните пощенски и далекосъобщителни мрежи,

•          използването на ядрена енергия,

•          производството на радиоактивни продукти,

•          оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества"



Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”, припомнят още организаторите на лотарийни игри.

Междувременно стана ясно, че Министерството на финансите предлага да се създаде национална комисия по хазарта.

А промените в Закона за хазарта бяха приети на първо четене на извънредно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Вносител на предложенията за изменения е Валери Симеонов. 

 

Репортер: Лора Инджова