В събота най-засегнатият район беше разтърсен от още едно силно земетресение

22 жертви, над 1000 ранени и значителни разрушения – това е равносметката от земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер, ударило източната турска провинция Елязъъ в петък вечерта. То беше последвано от над 60 вторични труса. А в събота същият район беше разтърсен от още едно силно земетресение от 5,1 по Рихтер.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Тече мащабна спасителна операция. Изпод рухналите сгради вече бяха извадени много оцелели. Най-малко 20 души все още се издирват. В района работят 500 спасителни екипа. Доставени са около 1700 палатки и повече от 9 000 одеяла за пострадалите. 130 от ранените са настанени в болница, а 34-ма от тях са в критично състояние.

Спасителите са в надпревара с времето. Знаят, че под развалините има оцелели и дори в някои случи имат връзка с тях по телефона.

Властите бързат да помогнат и на тези, които са останали без дом или не смеят да се върнат в сградите заради продължаващите вторични трусове. През нощта срещу събота температурата в Елязъъ беше минус 8 градуса. Подобно ще е времето и през идната нощ.

Силно земетресение в Турция, има загинали (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът Реджеп Ердоган отмени планираното си посещение в Истанбул и отиде в района, където са най-значителните разрушения.

Към момента няма информация за пострадали, изчезнали или загинали български граждани. Но, ако някой не може да свърже със свои близки, притеснява се или иска да подаде сигнал за проблем с българин, може да се обади в посолството ни в Анкара на следните телефони:

„В този район не живеят много наши изселници и той не е посещаван от туристи. Все пак посолството ни е в постоянна връзка с властите, имаме дежурни телефони, готови сме да предоставим информация на всички, които ни потърсят”, каза за NOVA посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

След смъртоносното земетресение мнозина изпратиха съболезнователни телеграми на турската страна. Сред тях са и българският премиер Бойко Борисов и президентът Румен Радев. В своята телеграма Радев изрази съпричастността ни с трагедията и съобщи, че страната ни е готова да окаже подкрепа. Премиерът Борисов пък написа, че изразяваме надежда, че професионалните действия на спасителните екипи и медицинските служби ще помогнат за спасяването на хора от засегнатите сгради.

Репортери: Владислава Тричкова, Момчил Минков