Той е обвинен в неправомерно получаване на 390 000 лева евросредства

Продължение на аферата с къщите за гости. Окръжният съд в Благоевград даде ход на делото срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Той е обвинен в подаване на неверни данни към фонд „Земеделие” и усвояването на 390 000 лева еврофинансиране. В съда Манолев заяви, че обвиненията са политическа поръчка.

10 съдии си дадоха отвод по делото срещу Александър Манолев

Александър Манолев заяви, че е абсолютно невинен и по никакъв начин не е участвал в схемата за източване на евросредства. Той беше категоричен, че дъщерята на бавачката на децата му - Анна Димитрова, която е подведена под същите обвинение, не е негово подставено лице. Двете семейства обаче били в близки отношения.

Александър Манолев отива на съд заради къщата за гости

„Задайте си въпроса: „Ако искате да вземете за подставено лице, бихте ли взели човек, с който може да ви свържат веднага?”. Нещо повече - бихте ли дали заем директно - документално проследимо, така че да може да бъде установено ясно или бихте търсили някой, с когото не може никой и нищо да ви свърже и бихте търсили начин да заличите следите?”, заяви Александър Манолев.

КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ: 253 инспектирани обекта ще трябва да върнат 46,4 млн. лв.

Анна Димитрова не пожела да говори пред медиите. А адвокатът на Манолев поиска делото да се гледа в друг Окръжен съд, защото в благоевградския нямало как да се гарантира безпристрастност.

„Защото всички останали биха си помислили, че господин Манолев е поставен в положение да се реши делото в негова полза, при положение, че сестра му е съдия”, заяви Менко Менков, адвокат на Александър Манолев.

Съдия Татяна Андонова обаче не пожела да си даде отвод и дали е виновен, или - не Александър Манолев ще трябва да реши Окръжният съд в Благоевград. Следващото заседание е насрочено за 9 март.