Подкрепиха ги 116 народни представители

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за хазарта с вносител Валери Симеонов и група народни представители. Гласуваха 186 народни представители, „за“ –116, „против“ 2, „въздържали се“ – 68.

Какво налага промените в Закона за хазарта?

Измененията предвиждат държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор. Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче трябва да се намират на минимум 300 метра от училища и университети.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Според вносителя на законопроекта Валери Симеонов подобни мерки ще спомогнат за ограничаване на хазартните игри и в Българския спортен тотализатор ще постъпят много повече приходи, които да бъдат насочени към спорта у нас. 

Собствениците на частни лотарийни игри заявиха, че са изплатили всички дължими по закон данъци и такси. В официална позиция, подписана от "Нове Холдинг", Intralot SA, "Национална лотария" АД, "Евробет" и БАРХИ, се казва, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

„Кой носи отговорност за този юридически хаос в хазарта, който е създаден умишлено. Управителният съвет на яйцекоопът в Люляче или другият Управителен съвет на МС, отговорът е ваш”, заяви Румен Гечев от БСП .

А мотивите на вносителя на законопроекта Валери Симеонов – на първо място ограничаване на хазартните игри и повече приходи за държавата.

„Възбудата от играта, обещанието за много по-големи печалби, могат да накарат хората да похарчат за игри повече от разполагаемия техен бюджет и да се стигне до много грозни случаи. Това са единствените мотиви – уверявам ви, на мен и моите колеги внасяйки този законопроект и всякакви спекулации в друга посока, намеци за преразпределяне на бизнеса и т.н., ви уверявам, че са неоснователни”, заяви Валери Симеонов.

Социалистите запозодряха користни цели.

„Тук става дума за опити за отнемане на бизнеси. Аз ви казвам, че никога не съм се срещал с Васил Божков, никога не съм имал интерес да го защитавам”, заяви Антон Кутев от БСП.

„В крайна сметка, аз не успях да разбера защо Вие няма да подкрепите този законопроект. Едно голо обвинение цитирам, че се извършва преразпределение на пазара, не мисля, че дава основания и обяснения за едно такова поведение. В корупция и в схеми и в сделки никой не може да ме обвини. Да ме упрекне”, заяви Симеонов.