Точна диагностика на новия коронавирус вече ще може да се прави и у нас

Две българки са под специално наблюдение докато се потвърди, че не страдат от коронавирус. Една от тях е била в Китай,а другата се е завърнала от Тайланд.

След завръщането си от Тайланд, жената, настанена в инфекциозното отделение на добричката болница, сама потърсила медицинска помощ.  

“Kлиничната картина не върви за това заболяване, което събуди обществения интерес. Пациентката е в добро общо състояние, чакаме резултатите”, каза д-р Байчев, изп. директор на МБАЛ - Добрич.

Българин в Ухан: В първите дни имаше трупове по улиците (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вероятността да се е заразила със смъртоносния вирус изключват и здравните ни власти.

„Да, има регистрирани случаи в Тайланд , но те са внесени отвън. Въпреки това с оглед превенция сме взели мерки спрямо нея” заяви Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Новините за другата жена, чието състояние изкъско се следи, също са обнадеждаващи.

„Установихме вирус в жената от Китай, който напълно обяснява нейното състояние, така че на 99% отпадат съмненията ни за нея”, заявиха от болницата.

Китай и Русия разработват ваксина срещу коронавируса

Лечебните заведения в страната вече са получили указания как да действат при съмнение за болестта. До дни на летищата в София, Варна и Бургас ще бъдат монтирани три нови термокамери. Медицински контрол ще има и на пристанищата.  Взети са мерки и за предпазване на лекари и сестри.

„Поръчали сме допълнително специално медицинско облекло както и ръкавици и специални маски, които ще се ползват от персонала”, коментира министър Ананиев.

Точна диагностика на новия коронавирус вече ще може да се прави и у нас.

Над 130 жертви на коронавируса в Китай

“Kогато другата седмица вече имаме валидирания метод да кажем, че точно този болен страда от коронавирус вече приемаме, че трябва да докладваме, че това е сигурен случай. Малко са държавите,които имат собствена диагностика”, каза проф. Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести.

Има и решение на въпроса с извеждането на български граждани от Китай. От четирими българи в Ухан, трима са пожелали да се приберат в България. Те ще пътуват в самолети, изпратени от други европейски държави.

„Най-вероятно в събота ще бъдат изпратени самолетите. Имаме готовност да организираме прибирането им от всяка точка на Европа”, каза министър Захариева.

В РЕАЛНО ВРЕМЕ: Проследете как и къде се разпространява коронавирусът?

След завръщането си у дома сънародниците ни ще бъдат поставени под карантина.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК