От днес в такава излизат Каварна, Добричка област, Плевен

В 22 области на страната има обявена грипна ваканция. Това каза пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Просветният министър информира, че в грипна ваканция са вече 1800 училища в страната. "Тази седмица е пикът", коментира той. Образователният министър очаква тя да приключи до следващата сряда в повечето области. "Учителите на много места са оформили срочните оценки, но има възможност да направят това в първите дни на втория учебен срок с решение на педагогическия съвет. Надявам се ще успеят да преструктурират материала", коментира Красимир Вълчев.

ОТ ДНЕС: Грипна епидемия в половин България

Дните от 31 януари до 4 февруари са обявени за неучебни със заповед на кмета на Каварна Елена Балтаджиева. Занимания няма да има и в общинския детски комплекс. Детските градини и ясли в общината продължават да приемат деца при засилени противоепидемични мерки, допълват от общината. Всяка сутрин в детските заведения ще се извършва филтър, за да не бъдат допуснати болни - както сред децата, така и сред персонала- в групите. Помещенията ще бъдат дезинфекцирани.

Расте броят на градовете, обявили грипна епидемия

В Добричка област в грипна ваканция вече са учениците в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево.

С по два дни пък се увеличават обявените грипни ваканции за учебните заведения на територията на общините Хасково и Димитровград, съобщиха от пресцентровете на двете общини. Със заповеди на кметовете Станислав Дечев и Иво Димов 3 и 4 февруари се обявяват за неучебни. Така учебният процес в двете общини ще бъде възстановен на 6 февруари.

ОТ ВТОРНИК: Грипна ваканция и в Пловдив

В област Плевен се обявява грипна епидемия от 31 януари до отшумяване на заболяването. Това съобщи д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция в Плевен. Той уточни, че учениците излизат в грипна ваканция от петък до 7 февруари.

„В яслите и детските градини се въвежда още по-строг филтър. Не се приемат деца със симптоми на грип или остро респираторно заболяване”, поясни д-р Валентин Цанков. Той посочи, че грипната епидемия е обхванала областния град и цялата област - високи са стойностите на заболяемост в общините Пордим и Никопол, по-ниски нива се отчитат в общините Долна Митрополия и Искър. Прогнозата на медика е, че тази година грипната епидемия в област Плевен няма висока интензивност и вероятно ще бъде по-кратковременна.

По думите на епидемиолога в региона циркулира грипен вирус, предимно така нареченият свински грип. Най-голяма заболяемост до момента е регистрирана във възрастови групи 5-14 години, и 0-4 години. Д-р Цанков поясни, че възрастното население е преминало през този вирус в предходни години и има имунитет.

Прекратяват се плановите операции, женските и детски консултации, ограничават се масовите прояви. Личните предпазни мерки срещу грипа са да се носи маска, да се избягват контактите, не се препоръчва самолечение, задължително е болните да се лекуват в домашни условия, като поемат повече течности и проветряват помещенията.

„Епидемичните стойности на заболяемост за областта са 272 на 10 хиляди от населението”, посочи д-р Цанков.