Стотици училища остават затворени

Грипната епидемия в страната продължава да се разраства и вече обхвана половин България.

От утре специални мерки се въвеждат в областите Пловдив, Сливен, Силистра и Видин, както и в общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино, Трекляно. Без все още да има обявена епидемия, в област Враца децата излизат в грипна ваканция също от утре.

Над 5000 българи заболели от грип за седмица

Отменена е обаче грипната епидемия в община Сапарева баня.

В 14 от общо 28 области в страната се ограничават плановите операции и свижданията в болниците. Преустановяват се женските и детските консултации. Мерките важат и за общо около 30 общини. На места в страната е решено да няма учебни занятия, въпреки че не е обявена грипна епидемия.

 

 

„Най-важното нещо, което ние правим за здравите деца, основно ние разчитаме на нашата отговорност, както и на родителите, защото все пак това е солидарна отговорност. Просто децата, когато имат начални симптоми за някаква болест, просто те да не бъдат допускани”, казва Ирена Пейкова, директор на образователен център.

Без да има официална статистика, смята се, че по време на грипна ваканция броят на порастнали деца в търговските центрове се увеличава. Срещаме и баща, който си е взел болничен, за да съчетава родителството с грипната ваканция.

Расте броят на градовете, обявили грипна епидемия

„Те са грипна ваканция по принцип в детската градина и са сборни групи и са здрави, но предпочитам да ги оставя вкъщи, защото могат да се разболеят, повече деца са. 0317 Защо решихте да дойдете в мол-а обаче, тук също има много хора? Съчетаваме полезното с приятното - оставили сме колата в сервиз и трябваше да обядват нещо докато стане колата”, казва Пламен.

Здравните власти препоръчват обаче настоятелно да не се събират много деца на едно място. Именно това е и целта на грипните ваканции - да намалят риска от заразяване.

Над 5000 българи заболели от грип за седмица

„Ако след това те са подложени пак на контакти, и то много интензивни, посещавайки киносалони, дискотеки, магазини, независимо от възрастта си, естествено, че ефектът от тази мярка става нулев”, коментира Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

На границата между първия и втория срок затворени остават 674 училища.

„Във всички случаи това ще затрудни учителите и учениците, тъй като ще трябва в оставащите седмици да компенсират това, което е изпуснато”, коментира Красимир Вълчев.

Учениците, които все още не са оформени, след решение на педагогическия съвет могат да го направят и през първите дни от втория учебен срок.

Грипът настъпва в цялата страна, 100 000 ученици излизат във ваканция (ОБЗОР)

Само в София заради грипната епидемия вкъщи до 6 февруари трябва да са около 130 000 ученици. Лекарите съветват по-големите деца да избягват събиранията с приятели в този период.

А възрастните -  да не подценяват симптомите и да търсят медицинска помощ. В 13 области в страната днес е преустановен учебният процес заради висока заболеваемост, като няма да се учи в 1292 училища. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Няма да учат учениците в областите Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Смолян, София-град, София-област, Хасково и Ямбол.

Какви са симптомите и усложненията на грипа?

Продължава да има учебни занятия във Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище и Шумен.

В останалите шест области на страната учебните занятия са преустановени само в отделни училища, информират от МОН.

От утре грипна епидемия е обявена на територията на област Пловдив и на територията на общините Кюстендил, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Грипната епидемия продължава в общините Дупница, Бобов дол, Кочериново. От днес тя се отменя в община Сапарева баня.

Учебните занятия в област Враца се прекратяват от 29 януари до 5 февруари включително заради големия брой заболели ученици от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/. Това реши на заседание днес Областният оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

През последната седмица заболеваемостта с грип и ОРЗ е 242 на 10 000 жители в областта при средната заболеваемост за страната е 227 за същия период, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Кети Ценова.