Уроци ще се провеждат на няколко места в страната

Близо 2000 деца ще могат да преминат през безплатно обучение по ски. Едно от местата, където бъдещите шампиони в зимните спортове правят първите си стъпки на пистата, е ски зоната “Беклемето” край Троян. На 1400 метра надморска височина снежната покривка е достатъчна за поддържането на трите ски писти и за доброто настроение на малчуганите.

„В рамките на 4 дни деца, които въобще не бяха виждали ски, вече се спускат спокойно по пистата. Очаровани сме”, разказва Даниела Кермова, зам.-директор на ОУ “Петър Берон”-Плевен. Училището е сред избраните да участват в проекта през тази година.

Има повишена опасност от лавини в планините

Детската писта е малка, но стръмна. Децата обаче са преминали обучение с опитни инструктори. Един от тях е Илиян Камачаров.

„Най-голямото удоволствие е да видим техните усмивки. В началото са малко стреснати. Но след това грейват. Не стават лесно нещата. Трябва усилия да се положат. Това не е компютър, да натиснеш бутона. Изискват се усилия”, каза той.

За над 100 ученици от Троян и Плевен днешният старт в сърцето на Балкана е особено важен. Предстои финал в ски бягането и пореден важен старт в алпийското спускане. Един по един малчуганите порят мъглата и пресичат финала. Кой ще е първи е само статистика. Емоцията от първото състезателно каране обаче остава за цял живот.

„Завоите са трудни, но не чак толкова. Този спорт ми дава много енергия!”, споделя Стияна Атанасова от Троян. Момичето е гордо, че именно нейният град е дал на българския ски спорт десетки състезатели от световна величина.

Защо е нужно да има медицински хеликоптери у нас?

Енергия кипи в сърцата на още над 2300 ученици от 1 до 4 клас от цялата страна, участващи в 12-ото издание на инициативата “Научи се да караш ски”.

Всяка година мащабите на федерацията и образователното министерство се разширяват. Присъединяват се нови училища от различни точки на страната.

Илина Иванова е майка на едно от момичетата, докоснали ските за първи път. „Най-трудно е дисциплината в началото. След първия ден тя вече беше доволна и искаше да продължава напред. Всичко й хареса”, разказа тя.

Звездата на световните ски Микаела Шифрин пред NOVA: Супер щастлива съм (ВИДЕО)

Безплатните обучения за деца по проекта “Научи се да караш ски” се провеждат на няколко места в страната. Въпреки че не се гони строго състезателен ефект, най-бързите деца получават награда - ски лагер в Банско. 

В ски бягането в първата тройка при момичетата се класираха Мона Вахнянски, Преслава Адърска и Пламена Иванова, а при момчетата - Илиян Якуб, Васил Димитров и Лило Лилов. В Банско ще отидат двамата първенци.

В алпийското спускане финалите са в края на февруари. И там двамата най-добри ще пътуват за Банско.