Разказва Валерия Видева

През изминалия уикенд Банско беше домакин на Световната купа в алпийските ски. За да се грижат за безопасното провеждане на състезанието бяха наети медицински хеликоптери от словакия. В събота, обаче въздушните линейки се оказаха жизненоважни за спасяването на човешки живот. Тогава е сигнал за ранен алпинист в района на водопад Рилска Скакавица.

Виктор Варошкин е първият българин, покорил връх Серо Торе в Патагония. 29-годишният софиянец е инструктор по алпинизъм и е лицензиран парамедик при полети с хеликоптер. В събота обаче героят е трябвало да бъде спасен. В 13 часа към планинската спасителна служба е подаден сигнал за пострадал човек. По време на изкачване с група алпинисти Виктор пада и получава множество наранявания, сред които и счупена бедрена кост. Петима спасители от Дупница се отправят към мястото с моторни шейни от района на хижа "Скакавица".

По пътя към водопада те разбират, че на помощ ще дойдат и два хеликоптера. За късмет на пострадалия Виктор летателните машини са на разположение, тъй като са наети от Словакия за Световната купа в алпийските ски в Банско. „Получихме информация за пострадал човек и се оказа, че сме много близо до района на инцидента. Изготвихме бърз план за действие и взехме двата хеликоптера. Единият беше за самата спасителна акция, а вторият за транспортирането на алпиниста до болницата в София. Вятърът беше много силен, а водопадът заледен. Човекът беше паднал от сериозна височина. Нашият доктор подготви пациента за транспортиране в рамките на 15 минути. След като го качихме в хеликоптера, се приземихме на зона подходяща за кацане и го сложихме в другия хеликоптер, който се отправи към София”, разказа Павол Патричек, пилот на медицински хеликоптер от Словакия.

„Бедрената му кост бе счупена.Състоянието му беше много тежко, изпитваше сериозна болка и бе замръзнал. Успяхме да го стоплим и да му дадем болкоуспокояващи. За 20 минути стигнаха до София. В болницата вече ни очакваха. Координацията между нас и медицинският екип в  "Св. Анна"-София”, допълни колегата му Иво Бабица.

При отсъствието на хеликоптерите спасителната акция е щяла да продължи часове. „От получаването на сигнала до транспортирането на пациента до София минаха 66 минути. Ние свършихме нашата работа за човек от вашата страна, което е прекрасно. За нас е специален момент, че сме успели да помогнем на българин в беда”, каза още Патричек.

България остана единствената държава в Европейския съюз без медицински хеликоптер от месец юли 2019-а, когато фирмата собственик го продава в Грузия. „Вие имате прекрасни планини, повече отколкото ние имаме в Словакия. Тук винаги има толкова много туристи. Много инциденти се случват в планината, в морето, по пътищата. Изключително е важно да разполагате с хеликоптер, особено когато говорим за европейска страна”, споделя Павол.,

„В Словакия разполагаме със 7 медицински хеликоптера в радиус от 17 км, за да може  всяка спасителна акция до отнема възможно най-малко време и пациентът да бъде транспортиран до болница в рамките на 20 минути. Разполагаме и с два самолета, които са за транспорт на органи за трансплантация, с които оперираме между Германия, Чехия, Словакия и Австрия. С тях също имаме възможност да провеждаме спасителни акции”, уточнява Иво Бабица.

Павол и Иво не считат себе си за герои. Ако един човешки живот е спасен, то денят е бил успешен. За да бъде спасен един живот, човешките усилия понякога не са достатъчни. В тази история краят е щастлив, защото по случайност два хеликоптера от Словакия са били наблизо. Но докато България е без свои въздушни линейки, много други пострадали няма да имат този късмет.  А животът им ще бъде в ръцете на съдбата.