Ще поискат ли независимост Шотландия и Ирландия?

След BREXIT: Ще поискат ли независимост Шотландия и Северна Ирландия? Истории от Глазгоу и Белфаст разказва Надежда Узунова в Темата на Nova.

Време разделно за Обединеното кралство. След 47 години членство, Великобритания напусна Европейския съюз. Ще поиска ли Шотландия независимост и заплашена ли е Северна Ирландия от нови размирици? Тази вечер, веднага след централната емисия новини, в „Темата на NOVA" ще ви покажем историите на тези, които гласуваха да останат в Общността.

Северна Ирландия има право да проведе допитване дали да излезе от Обединеното Кралство. Но въпросът е взривоопасен. Майкъл Кълбърт e роден в католическия Западен Белфаст. И е живял тук през всичките си 70 години, с изключение на 20 в затвора. „Тикнаха ме зад решетките през 1978-ма за убийството на английски войници. Бях осъден като активист на ИРА. Присъдата ми беше доживотна. Но ни пуснаха след мирния договор”, разказа той.

Какво променя Brexit и какво не?

Северна Ирландия още живее с травмите на размириците. Това е 30-годишен конфликт между католици и републиканци, които искат независимост. Между протестанти и лоялисти, които държат да си останат британци. Историческото име „Размириците" изглежда твърде слабо на фона на 50 000 бомбени атентата и близо 4000 жертви от двете страни. Тези мрачни времена са в миналото. Но има твърде много живи свидетели, за да бъдат забравени.

„Риск от отваряне на стари рани има. Съществуваха заплахи от парамилитаристични републикански организации за нападения върху сухопътната граница”, каза Милена Комарова, преподавател по социология в университета Куинс.

РАЗВОДЪТ Е ФАКТ: Великобритания напусна ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя пристигнала със семейството си в Белфаст преди 20 години, веднага след мирното споразумение. „Това беше все още едно много затворено общество. Парадоксално ми напомняше за България преди 1990-а година”, сподели Милена.

Разказва, че след мирния договор стрелбата спряла, но сблъсъците за контрол върху общественото пространство станали по-интензивни.

В същото време хората не искат да издигат граница със съседната държава - Република Ирландия. Тя е премахната пак като част от мирното споразумение от 1998-а. В момента, без да разберете, можете да я  пресечете на 270 места.

Борис Джонсън – човекът, който направи Brexit възможен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-големият страх на северноирландците беше, че след Brexit границата ще стане твърда - с паспортен контрол, бразда и най-вече - с митница. А всеки ден между двете Ирландии минават средно 15 000 камиона с товари. Прочутата бира „Гинес“ се произвежда в Република Ирландия, но се бутилира в Северна Ирландия. Ликьорът „Бейлис“ и съставките му минават 5 пъти границата, преди бутилките да тръгнат към магазините. 

Въпреки обещанията, че няма да има твърда граница, ирландците с тревога чакат как ще свършат търговските преговори в края на 2020-а. Готови са за най-лошия сценарий.