Той е противоречива и невписваща се особено в определени рамки и граници личност, казват политическите коментатори

На 31 януари Великобритания поема по свой собствен път, различен от този на ЕС. Разбира се, това ще стане след преходния период, който се очаква да продължи година и по време на който трябва да бъде постигнато търговското споразумение с ЕС. Критиците обаче твърдят, че постигането на такава сделка е свързано с много неясноти и противоречия, поради което този период вероятно ще бъде удължен.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЛОНДОН ВИЖТЕ ТУК

До развода на Великобритания с ЕС се стигна след изглеждащо безкрайно протакане в договаряне на споразумението между двете страни, перипетии с приемането му от британския парламент, довели до оставката на предишния премиер Тереза Мей, нови парламентарни избори в Обединеното кралство, напускане на министри-ветерани и много дебати дали отцепващата се членка върви към свобода или към пропаст.

НО КОЙ ВСЪЩНОСТ НАПРАВИ BREXIT ВЪЗМОЖЕН?

Това е личност противоречива и невписваща се особено в определени рамки и граници. Човек, готов за война в името на Brexit, но с идеи за мир в края на пътя.

РАЗВОДЪТ Е ФАКТ: Великобритания напусна ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борис Джонсън – бивш кмет на Лондон, бивш външен министър и отскоро министър-председател на Обединеното кралство. Английски премиер с българско малко име и турско потекло. Той е наследник на политика и журналиста Али Кемал, който е един от най-активните противници на войната за независимост на Турция, която избухва преди близо 100 години под водачеството на Кемал Ататюрк. Заради своята позиция Али Кемал е линчуван на площада в Измит през 1922 г. Той е една от най-любопитните личности в турската история. В началото на ХХ век емигрира в Лондон, където през 1903 г. се жени за английската дама Уилфрид Брун, с която има една дъщеря и син. 10 години по-късно изоставя децата си и отново се завръща в Османската империя, където се жени повторно. Децата на Кемал във Великобритания израстват там при баба си и взимат майчината си фамилия Джонсън. Борис Джонсън е внук на сина на Али Кемал Осман.

Джонсън: Brexit не е краят, а началото на нова страница в британската история (ВИДЕО)

Александър Борис Джонсън, роден в Ню Йорк през 1964 г. През 2015 г. заявява, че ще се откаже от своето американско гражданство, за да докаже „принадлежността си към Великобритания”. Година по-късно той остава единствено поданик на кралицата.

СНИМКИ НА БОРИС ДЖОНСЪН ВИЖТЕ ТУК

Днес Бо-Джо, както британските таблоиди наричат Борис Джонсън, стана централна фигура и за медиите, и за членовете на Консервативната партия. След референдума, на който мнозинството гласува за излизане на Великобритания от ЕС, за логичен приемник на Камерън се смяташе пламенният радетел за „Brexit и бивш кмет на Лондон, известен с нестандартния си политически стил. Той се застъпва за връщане на партията към традиционните ценности и за ниски данъци.

 

 

Тереза Мей назначи Джонсън за външен министър, но той бързо привлече вниманието към себе си заради широко критикувани позиции, както и заради поредица от дипломатически гафове. Борис Джонсън стана все по-неудобен за правителствената стратегия за Brexit.

Харизматичен и популярен сред обикновените консерватори, той поддържа обществения си имидж, като пише ежеседмични статии във вестник „Дейли Телеграф“.

МВнР със съвети към българите след Brexit

Но 56-годишният ексцентрик си спечели също много врагове в партията заради своето поведение. През 2018 г. след 25-годишен брак той се раздели с втората си съпруга, а по-късно заживя с новата си приятелка. Джонсън отслабна и отряза русата си коса.

По професия е журналист и е публикувал няколко книги. Учил е в Итън и Оксфорд. През студентските си години в Оксфорд е членувал в крайно затворения клуб „Бълингдън“ заедно с консерватора Дейвид Камерън. Преди да стане кмет е работил в авторитетните издания "Таймс" и "Дейли Телеграф".

В света на Джонсън рядко става дума за компромис. Не защото вярва, че преговорите трябва да завършат с поражение на едната страна, а защото той не се интересува от подробности.

През 2018 г. той се оттегли като министър на външните работи, за да се противопостави на сделката на Мей за Brexit. В писмото му за оставката се твърди, че Великобритания е постигнала лоша сделка заради „ненужното си съмнение“. Комбинацията от велики твърдения и погрешни факти е типична за човешките същества.

Джонсън не е, както понякога се казва, британски Доналд Тръмп. Разбира се, той споделя с американския президент една посока на общественото настроение, пристрастяването към вниманието и безсрамната нечестност (за Джонсън е общо правило, че колкото по-пламенно отрича, толкова по-вероятно е да бъде вярно). Но у него няма авторитарни инстинкти, расизъм и настойчивата ожесточеност на Тръмп. Той е социално-либерален по темперамент, достатъчно спокоен за свободолюбивата, отворена страна, в каквато Великобритания се е превърнала. 

Анализът е на БГНЕС. 

ВСИЧКО ЗА BREXIT ЧЕТЕТЕ ТУК