Десетилетия очаквахме тя да стигне до високите нива, до най-богатите българи, коментира той

„Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение.” Това коментира в предаването „Здравей, България” Росен Плевнелиев, президентът на България - 2012-2017.  

МВР показа какво откри в имотите на Божков (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона”, коментира Плевнелиев.

„Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време”, заяви още Плевнелиев. „Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост”.

Арести в Комисията по хазарта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Плевнелиев обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламента, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съда.

„За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят”, смята още Росен Плевнелиев.

Прокуратурата: Божков предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта

Запитан може ли в ресорната комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава голяма сума не се събира, той каза:

„Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска – къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко - и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова "пробити", те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт, наркотици или търговия с оръжие да се генерира огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин ”, смята още Плевнелиев.

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

Относно пуснатите записи с президента Румен Радев, Росен Плевнелиев коментира, че „нещата са по-битови и елементарни, но по-важни”. „Те ни показват същността на държавния глава. В продължение на 3 години той се вживяваше в ролята на морална алтернатива на всички останали. Виждате, че не е никаква алтернатива”, коментира Плевнелиев. Според него дали СРС-тата са законни, или незаконни може да каже ВСС.  „Факт е, че държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона”, каза Плевнелиев.

Освен това, според Плевнелиев, министърът на отбраната трябва да каже дали Румен Радев е нарушил трудовия кодекс.

„Румен Радев ще се бори за втори президентски мандат, за да предотврати разследването срещу себе си", смята още Плевнелиев.