Петима души са с повдигнати обвинения след акциите в Комисията по хазарта и офиси на бизнесмена

МВР разпространи снимки и видео от специализираната полицейска операция в София, при която бяха проверени имотите на бизнесмена Васил Божков заради образуваното досъдебно производство в Спецпрокуратура.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Това е най-мащабната операция, провеждана на територията на страната ни. Постигнат е изключителен синхрон между институциите", съобщават от МВР.

Повдигат обвинения на задържаните при акциите в Комисията по хазарта и офисите на Божков

След операциите от сряда са повдигнати обвинения на петима души. Четирима от тях били извън страната. Петият обвиняем е бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

СНИМКИ НА НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ АНТИКИ В КОЛЕКЦИЯТА НА БОЖКОВ ВИЖТЕ ТУК

Сред обвинените е и соченият за ръководител на организирана престъпна група Васил Божков. Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. От обитаваното от Божков жилище са иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

Прокуратурата: Божков предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта

В хода на разследването са разпитани много хора, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите, съобщават още от МВР.

Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали сумите са изплащани. "От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева", съобщават още от полицията.