Председателят на ВКС не познавал лично подчинения му съдия

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изпрати писма до Инспектората на ВСС, до главния прокурор и до КПКОНПИ, с които пита дали съдия Андон Миталов е проверяван. 

Миталов стана първият българин, на когото САЩ налагат забрана за пътуване. Името му беше съобщено от американския държавен секретар Майк Помпео, а обвинението е в корупция.

“Както и вие, така и аз научихме неговото име от публично оповестената информация”, обясни Панов.

Срещу Миталов имаше сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, след като той пусна обвинения в шпионство Николай Малинов да пътува за Русия за среща с Владимир Путин.  Тогавашния главен прокурор поиска проверка на делото, а днес от съдебният инспекторат обявиха, че не видяли нарушения.

„Няма данни или поне на този етап никой не казва дали става дума за делото Малинов или за други дела”, заяви още Панов.

Оповестиха името на българина със забрана да пътува в САЩ

Панов пита главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет дали е образувана проверка срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и ако има такава - какъв е нейният предмет. 

Панов е изпратил писмо и до главния прокурор, с което иска информация дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване.

Лозан Панов пише още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки”.

ЕКСКЛУЗИВНО: ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ: Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ

Панов пита КПКОНПИ дали са постъпвали сигнали или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.