Това направи държавният секретар Майк Помпео

САЩ официално оповестиха името на българина, който получава забрана да пътува в САЩ.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявление на държавния секретар Майк Помпео.

Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в съобщението.

За тази мярка първа съобщи ексклузивно по NOVA американският посланик у нас Херо Мустафа. Това е първата подобна мярка срещу корупция в България. Миталов е първият български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в страната заради корупция.

ЕКСКЛУЗИВНО: ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ: Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ

„Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c), след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати”, се казва още в декларацията от Майк Помпео.

„Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова”, се казва в съобщението.

Прокуратурата разпространи доказателства по шпионския скандал (ОБЗОР)

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб”, завършва декларацията.

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ПРЕД NOVА: За връзките с Малофеев и Решетников и дейността на „Русофили"

Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска Съдебният инспекторат да провери работата на съдия Андон Миталов,  издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че пътуването е в разрез с установения ред, защото вместо да искат разрешение за пътуване в чужбина от наблюдаващия прокурор, който води разследването на Малинов, адвокатите му са поискали съгласие от съда. Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" е на свобода след като плати гаранция от  50 000 лева. 

Цацаров със сигнал срещу съдия, пуснал Николай Малинов извън страната (ВИДЕО)