Малинов има забрана за напускане на страната

Нов скандал с председателя на движение "Русофили". Въпреки забраната да напуска страната Николай Малинов се оказа в Москва, за да получи орден от Владимир Путин. На задграничната визита на обвинения в шпионаж реагира главният прокурор.

Прокуратурата разпространи доказателства по шпионския скандал (ОБЗОР)

 На церемония в президентския дворец в Кремъл руският президент Владимир Путин награди Малинов с орден "Дружба". Поводът е Денят на народното единство, който се чества в Русия.

"Преди месец и половина ме арестуваха, заедно с 16 мои съмишленици. Арестуваха ме, защото се занимаваме с това, което правим. На първо място ми се струва, че нас ни съдят за тези инициативи, които провеждаме", заяви Малинов.

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ ПРЕД NOVА: За връзките с Малофеев и Решетников и дейността на „Русофили"

Появата на Малинов в Кремъл предизвика скандал у нас. Оказа се, че той има законно разрешение да напусне България от 1 до 5 ноември.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Съдебният инспекторат да провери работата на съдия Андон Миталов,  издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че пътуването е в разрез с установения ред, защото вместо да искат разрешение за пътуване в чужбина от наблюдаващия прокурор, който води разследването на Малинов, адвокатите му са поискали съгласие от съда. Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" е на свобода след като плати гаранция от  50 000 лева. 

Миналата седмица България изгони и първият секретар на руското посолство у нас.

Публикуваме пълния текст на сигнала на главния прокурор:

„На 03.11.2019 г. /работен ден поради установените дежурства в ПРБ/, е получен сигнал от Мария Макрелова, прокурор в Специализираната прокуратура, наблюдаващ прокурор по д. п. № 133/19 г. по описа на тази прокуратура.

По досъдебното производство, в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 105 ал. 1 НК, е привлечен Николай Симеонов Малинов, с мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 000 лв." С постановление от 10.09.2019 г., на основание чл. 68 ал. 1 НПК, на същия е наложена забрана да напуска пределите на Република България.

От сигнала и приложенията към него се установява следното:

На 21.10.2019 г., до Специализирания съд е постъпило искане от адв. Димитър Вълчев и адв. Лъчезар Таков, с искане наложената мярка за процесуална принуда да бъде отменена /чл. 68 ал. 6 вр. ал. 5 НПК/. Сочи се, че конкретен повод за това искане са мероприятия за периода 01.11 -05.11.2019 г. в Руската федерация, организирани от Фонд „Руский мир" и Международния славянски съюз, на които Малинов е поканен за участие и връчване на правителствена награда, както и покана за подобно мероприятие в края на м. ноември 2019 г. На 23.10.2019 г. искането от защитниците на обвиняемия Малинов е изпратено до Специализираната прокуратура, за окомплектоване с делото. Това е изпълнено и на 28.10.2019 г. цялото досъдебно производство е изпратено в съда. На същата дата съдия Андон Миталов е постановил определение по НЧД № 4014/2019 г. на СпНС, с което „Разрешава на Николай Симеонов Малинов ... да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително. " Определението е окончателно, като е постановено препис от него да се изпрати на ГД „Гранична полиция".Сигналът е изпратен до мен от наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура, с оглед допуснато нарушение на разпоредбата на чл. 68 НПК. Съдът е бил сезиран с искане за отмяна на мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България" - чл. 68 ал. 6 НПК. В рамките на това производство, той може да отмени забраната или да остави искането без уважение. Вместо това, съдия Миталов е разрешил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната за определен период от време /01.11.2019 г. - 05.11.2019 г./, без да се произнася по направеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката и без е надлежно сезиран , т. е. произнесъл се е по жалба срещу несъществуващ прокурорски отказ по чл. 68 ал. 4 НПК. На практика, съдията се е произнесъл по реда на чл. 68 ал. 4 НПК - разрешение за напускане на страната за определен период от време, при действаща по принцип забрана по чл. 68 an. 1 НПК. За да го направи обаче, е нужно обвиняемият или неговият защитник да са отправили такова искане до наблюдаващия прокурор, в срока по ал. 3 той да е отказал исканото разрешение и отказът му да бъде обжалван пред съда - чл. 68 ал. 4 НПК. Така, искането е за отмяна на мярката по чл. 68 ал. 1 НПК, а произнасянето с цитираното определение - за еднократно разрешение за напускане на страна, като то е направено „директно", без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи като ред за производството чл. 68 ал. 5 НПК и че предмет на разглеждане е депозирано „искане", което обаче впоследствие се определя като „жалба".

Предлагам, съобразно правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет по чл. 54 ал. 1 т. 2 и т. 5 ЗСВ, да извършите проверка на организацията по образуването и движението на НЧД № 4014/2019 г. на Специализирания наказателен съд, като се прецени наличието на основанията по чл. 54 an. 1 т. 6 ЗСВ или по чл. 197 ал. 5 т. 3 ЗСВ”

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.