Това стана ясно на брифинг в Спецсъда

Съдия Андон Миталов е излязъл в болничен от днес. Това стана ясно на брифинг, даден от председателя на спецсъда Мариета Райкова.

Името на Миталов стана известно, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че му се налага забрана за пътуване в САЩ.

Председателят на ВКС пита има ли проверка срещу съдия Андон Миталов

„Публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявление на Помпео.

Оповестиха името на българина със забрана да пътува в САЩ

Мариета Райкова каза, че няма информация за случая, който визират САЩ.

Тя е поискала от прокуратурата информация дали срещу съдия Миталов е образувано досъдебно производство. По думите й той се ползва с добро има сред колегите си в спецсъда.

„Това е много сериозен удар за нас. Колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички”, заяви Райкова.

ЕКСКЛУЗИВНО: ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ: Вашингтон налага забрана на българин за влизане в САЩ

Същевременно и председателят на ВКС Лозан Панов е поискал информация от Инспектората към ВСС, от главния прокурор и от КПКОНПИ дали има проверки срещу съдия Миталов.

А Висшият съдебен съвет се събра на извънредно заседание. На него единодушно беше решено, че чрез Външно министерство, съдийската колегия ще поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов.

 

 

Десетимата членове, които бяха  на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на ВКС от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

След получаването на исканата информация, съдийската колегия ще решава дали да изслуша Миталов. Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, беше категоричен, че към момента няма причина Миталов да не изпълнява задълженията си като магистрат.