Тази корупция подкопава върховенството на закона, смятат от посолството

Държавният секретар има достоверна информация, че съдия Андон Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Това заявиха специално за NOVA от посолството на Съединените щати в България.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Името на Миталов стана известно, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че му се налага забрана за пътуване в САЩ. Според изявлението на Кирилов, Миталов е накърнил престижа на съдебната власт с действията си.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

"Най-общо казано, корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни", заявих още от американското посолство.

Съдия Андон Миталов излезе в болничен

От там обясниха, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, държавният секретар е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031(c).

Лозан Панов пита ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ за проверки срещу съдия Андон Миталов

Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални.