Темата бе коментирана както от премиера и президента, така и от депутати и министри

Ден след като Вашингтон обяви, че съдия Андон Миталов е замесен в корупция, той изненадващо излезе в болничен.

Съдия Андон Миталов излезе в болничен

Писмото на държавния секретар Майк Помпео, пък предизвика извънредно заседание на съдийската колегия към ВСС. Първи коментар направи и председателят на специализирания съд. 

В сряда следобяд единствено екип на NOVA успя да заснеме съдия Андон Миталов. В края на работния ден той си тръгна с такси от специализирания съд и обеща интервю. Рано в четвъртък сутрин съдия Миталов вече беше болен.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД NOVA: Първи коментар на съдията със забрана за пътуване в САЩ

Безпрецедентното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, накара съдебните кадровици да се съберат извънредно. Но не взеха решение за уличения в корупция съдия. А председателстващият съдийската колегия Лозан Панов също разбрал от медиите.

“Както и вие, така и аз научихме неговото име от публично оповестената информация”, обясни Панов.

Оповестиха името на българина със забрана да пътува в САЩ

„Много тъжно е председателят на ВКС да не познава хората поне по име, които работят в съда. Нямам обяснение как той може да се разграничи от собствените си съдии и от съда. Това е все едно аз да се разгранича от някоя окръжна прокуратура – Русе или Силистра”, смята главният прокурор Иван Гешев.

Срещу Миталов имаше сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, след като той пусна обвинения в шпионство Николай Малинов да пътува за Русия за среща с Владимир Путин.  Тогавашния главен прокурор поиска проверка на делото, а днес от съдебният инспекторат обявиха, че не видяли нарушения.

Лозан Панов пита ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ за проверки срещу съдия Андон Миталов

„Няма данни или поне на този етап никой не казва дали става дума за делото Малинов или за други дела”, заяви още Панов.

Сега от ВСС щели да  изискат цялата информация по случая, преди да решат съдбата на Миталов. Председателят на Специализирания съд Мариета Райкова, призна, че има тежка репутационна щета.

ВСС иска информация от САЩ за Андон Миталов

„Това е много сериозен удар за нас. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване”, заяви тя.

„Аз уважавам Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, защото благодарение на тяхната работа предстои отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка”, каза Гешев.

Според съдебните кадровици уличеният от Вашинготн в корупция Миталов засега може да правораздава.

Премиер, президент и депутати се включиха в дебата  какви са мотивите за решението на държавния департамент.  Според политиците ще бъде интересно да се оповестят повече подробности, за да се разбере какви са били корупционните практики на съдия Андон Миталов. Според външния министър Екатерина Захариева, това решение не е срещу интересите на България.

От Брюксел пък примерът Бойко Борисов коментира, че вероятно Вашингтон са си задали въпроса как обвинен за шпионаж получава орден в Русия. А според президента Румен Радев са необходими още материали във връзка със забраната.

Борисов: Зелената сделка е голям проблем за България (ВИДЕО)

Борисов обвърза забраната съдия Андон Миталов да пътува до САЩ с факта, че обвиненият за шпионаж Николай Малинов получи орден в Русия.

„Департаментът е решил да не дава визи. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Щатите. Когато са видели човек с повдигнато обвинение да е в Москва и да получава орден, сигурно и те са си задали въпроси. От там тръгва цялата работа”, смята министър-председателят.

А според президента мотиви има, но поиска и повече материали по въпроса.

„Това си е решение на САЩ. Вярвам, че си имат своите мотиви. Очаквам да предоставят още материали. Това доказа, че ние можем да се преборим с корупцията само с ефективен български съд”, заяви Радев.

Радев: Слух е, че искам да правя преврат

Външният министър Екатерина Захариева е категорична, че това решение не е срещу интересите на България.

„Нашата оценка като външно министерство е, че това в никакъв случай не е срещу интересите на България, напротив. Знаете, че в началото на януари имаше първи стратегически диалог. След като са обявили това има означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия”, коментира тя.

Захариева за забраната Миталов да влиза в САЩ: Не е срещу интересите на България

Темата отекна и в парламента.

 „Въобще не виждам в това удар срещу държавата. Интересно ще бъде да се оповестят мотивите. Според мен има основание за едно такова ограничение, има основание ВСС и защо не прокуратурата да се занимае с този човек”, коментира Валери Симеонов.

„Когато се слага топчето на позицията в Зли дол, въстаниците са предупредили, че има страшен гръм и да не се плашат хората в селото. И когато гръмнало топчето – коментарът бил така, ще се опитам да цитирам Иван Вазов - някои на шега, а други наистина казаха, че са си помислили, че шумът е от нецензурната тръба на Боримечката”, заяви Таско Ерменков.

„САЩ са наши партньори. И когато получим сигнал от партньори за нещо, което се случва, просто трябва да му обърнем внимание. И аз апелирам да се включат в това дебатиране, в търсенето на проблема – Лозан Панов, ВСС, всички онези, които имат експертиза, отношение към съдебната система”,  каза Маноил Манев

Освен съдия Андон Миталов, Съединените щати са забранена зона и за неговото семейство.