Днес Висшият съд в Белград официално съобщи, че е започнал нова проверка по искането на България за екстрадирането на Цветан Василев

Бившият сръбски държавен глава Томислав Николич официално се разграничи от избягалия от България банкер Цветан Василев.

"Не съм си сътрудничил с Василев при приватизацията на стъкларския завод в Парачин", съобщи в писмено изявление Николич по повод обвинението на бившия сръбски премиер Зоран Живкович.

Съдът в Белград разглежда екстрадицията на Цветан Василев

Вчера Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”. „Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович и припомни, че Василев е правил дарения за фондацията на семейството на Николич.

Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия (ВИДЕО)

В изявлението си Николич обвинява Живкович в лъжа и уточнява, че той се появил до Цветан Василев "на 10-ти февруари 2014 г. в завода в Парачин за пускането на нова поточна линия за буркани, която е струвала 20 млн. евро".

Гешев до евроинституциите: България чака екстрадицията на Цветан Василев повече от 5 години

Днес Висшият съд в Белград официално съобщи, че е започнал нова проверка по искането на България за екстрадирането на Цветан Василев. Това става три дни след писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции, в което той ги информира, че Сърбия вече 6 г. отказва да предаде бившия банкер на съдебните власти в София.