Това заяви главният прокурор след среща с евродепутати в Брюксел

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел. По-рано през деня стана ясно, че обвинител номер 1 е сезирал Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността за трудностите по изпълнението на двете молби за екстрадиция на ексбанкера.

„Уведомили сме и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“, каза Гешев в Брюксел. 

Гешев до евроинституциите: България чака екстрадицията на Цветан Василев повече от 5 години

В отговор на въпрос дали обвързва този въпрос с приемането на Сърбия в ЕС, главният прокурор заяви: „Аз не съм дипломат и не съм политик. Дал съ информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“.

"По времето на г-н Тимерманс в България се постигнаха успехи, които доведоха до отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. Искам да му благодаря за усилията, които положи в онзи момент ръководеният от него екип. Искам да кажа, че ще разчитам на неговата експертиза. Искам да му кажа, че българската прокуратура е отворена за диалог и ще изпълни своите международни ангажименти - тези, които до момента не е изпълнила, според мен, в достатъчна степен. И че след приключването на този механизъм това не е край, а едно ново начало на изпълнение на ангажиментите на българската държава за борба с битовата престъпност, противодействие на корупцията по високите етажи и много други неща", каза още Гешев.

Гешев: Прокуратурата не е нарушила закона

Той заяви още, че смята да развива връзките с европейските институции "с диалог и уведомяване за реално случващото се в България". "За да могат да си изградят представа, трябва да се чуват различните гледни точки. Аз не казвам, че моята гледна точка е най-вярната. Но не може в европейските институции да се чува само гласът на хората, които пишат доноси. Това е стар наш манталитет, което е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме доноси до СССР, за да се издигнем в йерархията. Сега пишев доноси до Еврокомисията", каза още обвинител номер 1.

 

 

Цветан Василев е в Белград от 2014 година. Българските власти изпратиха искане за неговата екстрадиция, но съдът в Белград не се произнесе окончателно.

Сръбските власти отнеха паспорта на банкера и го задължиха всяка седмица да се явява в полицията.

Сърбия не е традиционна дестинация за бягство от закона. Обичайно се избират Обединените арабски емирства, ЮАР и Ангола. Причината е, че нямаме работещи спогодби за правна помощ с тях.

Кореспондент: Антоанета Николова