В сезирането на Конституционния съд също нямало нищо лично, уточни той

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че "няма разследване около президента в момента и прокуратурата не е нарушила закона с разпространението на информация от СРС- та.

Той допълни, че не води лични битки. В разясняването на  правните норми се включи и бившият главен прокурор Никола Филчев. Според него всеки наблюдаващ обвинител може да разреши разпространяването на материали по делото.

Филчев: Гешев е решителен човек, а обществото има нужда от това

„Няма разследване около президента. Българският главен прокурор беше сезиран от наблюдаващи прокурори, че по едно досъдебно производство има неяснота според тях по приложението на чл. 103 от българската конституция. Това, което направих е действие на институционално ниво”, заяви Гешев.

В сезирането на Конституционния съд също нямало нищо лично, уточни той.

Президентството: Не е истина, че Радев е наредил да се смачка проверка на КПКОНПИ

Лични мотиви в работата на прокуратурата изключи и бившият обвинител номер едно Никола Филчев. И според него не са извършени нарушения при разпространението на информация, придобита със СРС-та. Той припомни, че Наказателният кодекс изисква данните, събрани по този начин, да могат да се използват или за запазване на националната сигурност, или за нуждите на наказателното дело. 

„Специалната норма е тази на НПК и тя гласи - влезе ли една информация в делото, бъде ли тя приобщена, бъде ли събрана една информация със СРС към доказателствения материал, стане ли част от доказателствата по делото - тя се подчинява на специалния режим, предвиден в НПК. А това означава, че прокурорът може да разреши да бъде разгласена тази информация”, казва Филчев.

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

Той подкрепи и направеното искане от главния прокурор за тълкуване на Конституцията с мотивите, че действително имало подобна необходимост и неясноти в основния закон.