Президентът коментира публикуваните от прокуратурата записи от СРС-та

Първи коментар на президента Румен Радев след изнесените СРС-та на разговорите му с шефа на ВВС, засягащи проверка на антикорупционната комисия и съпругата му Десислава Радева. Държавният глава обяви, че прокуратурата атакува персонално семейството му.

Видео: Прессекретариат на президента

"Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“. Това заяви  Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово.

Прокуратурата: В запис на шефа на ВВС има данни за престъпление на Радев

 

 

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, посочи още президентът.

Радев: Вие преценете защо точно сега главният прокурор пита за имунитета на президента (ВИДЕО)

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост.

Борисов забрани на министрите да коментират конфликтите между институциите

„От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, коментира още държавният глава Румен Радев.

Десислава Радева във Facebook: Държавната измяна дебне отвсякъде...

От парламентарната трибуна пък левицата прочете декларация с позицията си по темата. В нея се казва, че изнасянето на данни за разследване, свързано с президента, е опит за сплашване на основния политически опонент на властта.

По-рано в сряда сутрин депутатът от ГЕРБ Александър Ненков отхвърли подобни трактовки на ситуацията. Той заяви, че прокуратурата със сигурност има основание да иска тълкуване на Конституцията в член, свързан с имунитета на държавния глава.