Прокуратурата пусна записи на СРС-та, заради които пита КС за президента

Прокуратурата пусна запис, направен със специални разузнавателни средства, на разговор между президента Румен Радев и шефа на ВВС ген. Цанко Стойков. От държавното обвинение обявиха, че има висока степен на вероятност за съпричастност на Радев с престъпна дейност.

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

Самата дейност - извършено престъпление с цел осуетяване на проверка на КПКОНПИ. До този извод обвинителите стигнали при разследване във връзка с назначаването на Десислава Радева за пиар на Военно-въздушните сили.

ВИЖТЕ ЗАЩО Е СПРЯНО НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА ТУК

Във вторник сутринта главния прокурор  Иван Гешев направи първи  коментар защо е сезирал КС относно имунитета на президента.  По време на пледоариите по делото „КТБ” той обяви, че при него има досъдебно производство, касаещо държавния глава.

По-късно Радев поиска да бъде хвърлена повече светлина относно това и какви са мотивите за това досъдебно производство. В отговор на това от прокуратурата публикуваха аудиозаписи, на които Радев разговаря с шефа на ВВС и негови подчинени.

Според държавното обвинение се е направил опит да бъде укрита информация,във връзка с разследване на Антикорупционната комисия.

Специалните разузнавателни средства, с които е бил записан президентът, са използвани във връзка с разследване срещу командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Според държавното обвинение в разговорите между двамата има  данни за престъпление, извършено от Румен Радев. То е в укриването на документи при назначаването на Десислава Генчева, настояща съпруга на Радев, като пиар на Военно-въздушните сили. Към онзи момент Радев е шеф на ВВС, а Генчева - негова подчинена. В разговорите се говори за текуща проверка на КПКОНПИ, чиято цел е да установи има ли конфликт на интереси.

 

 

Във втория разпространен файл шефът на ВВС Стойков привиква свой подчинен, като му дава инструкции по темата. В разговора Стойков приканва да не се укриват документи.

Според прокуратурата в хода на извършения анализ, наблюдаващите прокурори са сметнали, че има данни за съпричастност към престъпна дейност на държавния глава. 

Радев: Вие преценете защо точно сега главният прокурор пита за имунитета на президента (ВИДЕО)

На това основание главният прокурор е поискал и позицията на Конституционните съдии до къде се простира имунитетът на държавния глава. 

„Единственото, което мога да кажа,  че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори, които са видели в това досъдебно данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд”, заяви Иван Гешев. Конституционните съдии се сезираха още вчера по казуса.

ИМУНИТЕТЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА: Какво може да е тълкуванието на Конституционния съд?

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет. Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС. Всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

От наказателното производство е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спирането му.

От прессекретариата на президента заявиха, че няма как да коментират твърдения, които са получени чрез специални разузнавателни средства (СРС) и разпространени от прокуратурата. Няма и как да коментират тяхната достоверност, автентичност или естеството на разговорите.