Според проф. Георги Близнашки дебатът не е случаен

Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни, за да се знае, дали предварителната проверка може да бъде осъществена, или трябва директно да се подбуди разследване. Това коментира в предаването „Здравей, България” проф. Георги Близнашки.

Конституционният съд на няколко пъти е вземал отношение по повод на въпросите, които възникват сега. "Те веднъж обясниха нещо в един контекст, а сега той е съвсем различен и за това се налага тълкувание”, казва Близнашки.

Президентът Румен Радев с годишен отчет

„Когато има данни за извършено престъпление, главният прокурор е длъжен да вземе отношение. Точно затова е отправено и това искане. Аз не бих могъл да знам за скрити мотиви, ако има такива”, допълва Близнашки.

Той допълни, че този дебат не е случаен. Той се е водил и на други места, като Франция. „Саркози стана жертва на промените в закона, които той сам инициира”, припомни Близнашки.

Борислав Цеков: Питането на Гешев за имунитета на президента е уместно

Според него, в една по-дългосрочна перспектива, по тези въпроси трябва да се търсят по дългосрочни решения.  Той казва, че много неща у нас са останали неуредени, след като новата Конституция била приета. Това от своя страна поставяло много въпроси.

По думите на Близнашки, Конституционният съд се е произнасял вече по такива въпроси и те със сигурност ще приемат искането.

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

„Имайте предвид, че преди няколко години бяха ангажирани и посланици, които писаха писма за промяна на Конституцията. България трябва да е в състояние да отстоява своите интереси”, казва Близнашки.