България ще бъде представена като „Европейска Турция”, опасяват се от БАН

Скандал с предстояща изложба в Лувъра, в която, според БАН, българската държава ще бъде представена като „Европейска Турция”. В експозицията православни икони ще бъдат поставени в департамент „Ислямско изкуство”. Кураторът на изложбата е взел това решение, тъй като искал да представи взаимодействието между ислямското и християнското изкуство по българските земи в периода XVI-XVIII в.

България влиза отново в Лувъра (ВИДЕО)

През лятото на 2020 година Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие "Изкуство и култури в България (16-18 век)". Това ще е третата българска изложба във френския музей. В нея обаче православни икони ще бъдат поставени до турски ятагани, което предизвика острата реакция на Института по изучаване на изкуствата към БАН.

Изложба представя живота на древния град Аполония Понтийска (ВИДЕО)

„Несериозно е, че ще бъдем представени като "Европейска Турция" в изложбата в Лувъра”, каза министърът на културата Боил Банов в Народното събрание по темата.

Той обясни, че решението третата ни изложба там да бъде с артефакти от 16-18 век е взето още през 2016 г.

Показват съкровища от Велики Преслав на изложба в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Аз не съм ксенофоб. Надявам се, че всички ние също не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", коментира още Банов.

Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов пък заминава спешно за Париж на среща с президента на Лувъра.