Оставката му бе поискана от правосъдния министър Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение на съдия Андон Миталов. Мотивът - с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт и е хвърлил сянка върху доверието в независимостта й.

В началото на седмицата държавният департамент на Съединените щати забрани на съдия Миталов да влиза в страната заради данни за корупция.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Въпреки че до момента от Вашингтон не са представили доказателства за каква корупционна дейност става дума, министър Кирилов смята, че Миталов е накърнил престижа на съдебната власт.

„Отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на Република България”, се казва в изявлението на министъра.

Посолството на САЩ за NOVA: Имаме достоверна информация, че Миталов е участвал в корупция

За NOVA от посолството на САЩ в София заявиха, че  „Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд”.

А във ВСС все още очакват пълната документация от Вашингтон.

„На този етап информацията, която е поднесена, е просто оповестяване на един факт, нищо повече. Чакаме да получим информация за корупционни практики от страна на нашия магистрат в Специализирания наказателен съд”, обясни Боян Магдалинчев.

Шефът на ВСС за съдия Миталов: В кадровото му досие няма данни за корупция

 За първи път случая коментира и шефът на апелативния спецсъд. Според Георги Ушев заради провинението на един магистрат не бива да страда реномето на цял съд.

„Според мен е недопустимо да бъде генерализиран един частен случай и то такъв, по който до момента не е постъпила никаква конкретна информация”, категоричен е той.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

А от външното ни министерство съобщиха, че искането на Лозан Панов да получи пълния обем информация, събрана от Държавния департамент, вече е получено и ще бъде препратено до Съединените щати. А въпросите на председателя на ВКС за начина, по който са били създадени специализираните съдилища, получи отговор от  Георги Ушев.

„Дебатът за създаването и съществуването на специализираните съдилища, както и за тяхната подсъдност, според мен, е вече решен. И той е решен, включително с произнасяне на Конституционния съд”, обясни той.

Захариева за забраната Миталов да влиза в САЩ: Не е срещу интересите на България

Топката сега е в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която предстои да реши съдбата на Миталов.