Първоначално предложената събуди противоречия в различни наши институции

Министърът на културата Боил Банов обсъди с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и представители на Българската академия на науките организирането на третата българска изложба в Лувъра, съобщиха от министерството на културата. На срещата присъстваха член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията, и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.

Скандал с българска изложба в Лувъра

Министърът и ръководството на БАН се обединиха около позицията, че предвид полученото в Министерството на културата становище от Светия синод на Българската православна църква, както и обществения отзвук относно организирането на експозицията с работното заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“, е добре тя да бъде отменена и на музея „Лувър“ да бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история. Учените предложиха теми, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

Откриха най-голямата изложба с творби на Леонардо в Лувъра

В кореспонденция между Министерството на културата и Българската православна църква – Българска Патриаршия от месец януари т. г. е поискана благословия за изложбата и разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. На заседание на Светия синод от 20 януари 2020 г. е взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция е и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията, информира БГНЕС. 

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции.

България влиза отново в Лувъра (ВИДЕО)

Специалистите от културните институти до момента обсъждаха съдържанието на експозицията, която да включва около 60 предмета, сред които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други. Готовност да участват в изложбата имаха няколко музея - Национален археологически институт с музей при БАН, Етнографски музей при БАН, Криптата в храм-паметника Александър Невски – филиал на Националната галерия, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, регионалните исторически музеи в София и Варна.

Припомняме, че по-рано днес Светият синод не даде благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г.

Създадоха работна група за борба с престъпленията с културни ценности

Това съобщи Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод. Това е принципна позиция на Синода, която се спазва неотклонно от 2004 г. насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения. Според епископ Герасим, запитването от Министерство на културата е било само за предмети от църковните институт и музей, но забраната обхваща и всички църкви и манастири на подчинение към Българската православна църква.

Късметлии вечеряха и нощуваха в Лувъра (ВИДЕО)

Преди дни стана ясно, че организацията на българска изложба в Лувъра с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ събужда противоречиво отношение в различни наши институции. Директорът на Института по изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея в Париж и призова всички институции да откажат да предоставят експонати.