Той надви Денис Шаповалов

Григор Димитров започна тазгодишното си участие на турнира от категория АТП 500 в зала в Ротердам с победа. Хасковлията победи с 6:3, 7:6(3) Денис Шаповалов и се класира за втория кръг, където ще срещне победителя от двубоя Ян-Ленард Щруф - Феликс Оже-Алиасим, които играят утре, съобщава gong.bg

В първия сет Шаповалов допусна да бъде пробит още в първия си сервис гейм, а това се оказа достатъчно за Димитров за успех в частта. Във втория сет пробиви нямаше и се стигна до тайбрек, в който опитът на българина си каза думата и той надви съперника си със 7-3.

Двамата бяха играли един път помежду си до този момент, като през 2016 година българският тенисист стигна до победа с 6-4, 6-3 в мач от 1/16 финалите на Мастърса в Канада, припомня БГНЕС. И двамата тенисисти се представяха колебливо от началото на сезона, като Димитров отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Австралия, а в началото на миналата седмица загуби още в откриващия си мач на турнира в Монпелие, докато Шаповалов записа поражения във втория кръг в Оукланд и първия кръг на Аустрелиън Оупън. 

Ето и как се разви двубоят:

Бърза първа точка за Григор след мощна атака от форхенд по диагонала при втория си удар след началния удар - 15:0. Бърз и дълбок ретур на Шаповалов в краката на Гришо, който не успя да избяга навреме и прати топката в мрежата - 15:15. Двойна грешка и непредизвикана грешка от бекхенд довеждат нещата до 2 точки за пробив. Първата е спасена след среднодълго разиграване и топка в мрежата на Денис. Къс ретур на канадеца, при който Димитров излезе на мрежата и завърши по правата от форхенд. Ас от дюс полето и предимство. Нова директна точка след сервис и 1:0 за Григор.

 

 

Шаповалов започва с двойна грешка - 0:15. Пресилен форхенд по диагонала на Гришо изравнява точките. Излизане на мрежата след втория удар и страхотно воле от левичаря по скъсения диагонал - 30:15. Втора двойна грешка след проблем при подхвърлянето на топката - 30 равни. Ювелирен минаващ удар от бекхенд затрудни максимално Шаповалов, който не успя да прекара топката над мрежата - точка за пробив. Интензивно разиграване, при което 20-годишният левичар натисна от бекхенд по диагонала и това му донесе успех - 40:40. Позиционна игра, при която Шаповалов не движеше краката и изпрати рутинен форхенд в аут. И втората точка за пробив обаче е спасена след сервис на бекхенда на Григор от адвантидж полето и уинър по диагонала. Трета двойна грешка и трета точка за пробив. Излизане на мрежата след първо подаване, но Григор отново намери отговор и размина съперника с форхенда си - пробив за 2:0.

Бърза точка за 15:0 след систематичен натиск чрез форхенд на бекхенда на Шаповалов. Мощен удар по правата притисна канадеца и той нямаше отговор - 30:0. Непредизвикана грешка при втория удар след началния удар - 30:15. Сервис-мрежа и печеливш удар от форхенд на мрежата - 40:15. Контра пие от форхенд по диагонала и мат за Денис - трети гейм за най-добрия български тенисист.

 

 

Левичарят отново се озовава на мрежата и отново е хванат в крачка - точка в тялото и 0:15. Солидна следващата атака обаче носи успех на сервиращия. Невърнат сервис по правата от полето за равенство - 30:15. Форхенд, пласиран на линията по диагонала изтласка Денис и той сгреши от бекхенд - 30:30. Ас от дюс полето - 40:30. Акция на мрежата този път от първата ни ракета и след перфектно воле печели точката - 40:40. Комбинация 1-2 (сервис по диагонала и уинър по правата) от Шаповалов и предимство за сервиращия. Контра пие по диагонала от форхенд - 3:1.

Директна точка след сервис по диагонала от дюс полето за Григор - 15:0. Втора такава при второ подаване след ретур в аут по правата на опонента - 30:0. Бекхенд с отскок по обратния диагонал 30:15. Невърнат сервис по диагонала и нова точка за Гришо 40:15. Пропуск с форхенд от удобна позиция по правата - 40:30. Още след първия си удар след сервиса хасковлията влезе доминантно в разиграването, разкара съперника по корта и накрая приключи точката с форхенд по късия диагонал - 4:1.

15:0 след отличен сервис по диагонала от полето за равенство. Втора директна точка след ретур в мрежата от бекхенд - 30:0. 2 поредни аса приключват скоропостижно гейма, в който Денис подаваше - 4:2.

На кого подари цветя Григор Димитров? (СНИМКА)

Комбинация 1-2 от Димитров за 15:0. Ретур в аут - 30:0. Отново сервис по диагонала и печеливш удар по оголената права - 40:0. Пресилен ретур от Шаповалов изкарват топката с малко в аут - 5:2.

Нова двойна грешка от канадеца - 0:15. След това обаче началният удар се активира и носи ас по диагонала за Шаповалов - 15:15. Интензивно разиграване приключва с бекхенд по правата на основната линия от Григор - 15:30. Кик сервис на бекхенда изненада Гришо - ретур в аут за 30 равни. 40:30 след сигурни действия на левичаря на мрежата. Балонен ретур позволи на родения в Тел Авив да направи печеливш удар от форхенд по обратния диагонал 5:3.

Григор стартира страхотно своя сервис гейм след къс ретур и уинър по диагонала при излизането на мрежата - 15:0. Двойна грешка - 15:15. Солиден втори удар от форхенд след сервиса, с който обърна по обратния диагонал - 30:15. Ретур в мрежата дава 2 последователни точки за приключване на сета за хасковлията. Още първата е реализирана, след като Шаповалов греши рутинен бекхенд, пращайки го в мрежата - 6:3.

Шаповалов губи първата точка в първия си сервис гейм на втория сет след мощен форхенд, който среща филето на мрежата и излиза в аут - 0:15. Непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал на Григор - 15:15. Ретур в мрежата за 30:15. Плитък ретур принуди канадеца да излезе на мрежата и да завърши по диагонала от бекхенд - 40:15. Неспасяема къса топка след сервис и гейм за Денис - 1:0.

Пресилен втори удар след ретур кара нашенеца да сгреши. Втората точка обаче е за него след излизане на мрежата и смаш след опит на левичаря за прехвърлящ удар. 30:15 -  ретур в аут. Още една директна точка и 40:15. Отлично движение по корта, блестящ форхенд по диагонала и точка за Гришо - 1:1.

Ас по правата от дюс полето - 15:0. Силна атака на бекхенда на първата ни ракета дава и втората точка на Денис - 30:0. Вторият сервис обаче е наказан от хасковлията моментално - 30:15. Консервативно разиграване, при което Гришо държеше топката в корта и Шаповалов сгреши. Сигурен начален удар дава предимство за сервиращия и той стига до точка за затваряне на гейма. Нов невърнат ретур - 2:1.

Гришо облече шантав анцуг и получи предложение за брак в Мелбърн (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ас по правата за 15:0. Лошо изпълнена къса топка от Шаповалов среща мрежата - 30:0. Бързо 40:0 след ретур в мрежата. Сервис-мрежа и рутинно завършна топка от воле от Григор - 2:2.

Ретур в аут на първата ни ракета - 15:0. Шаповалов изненада Гришо с бекхенда си по правата и не му остави шанс за отговор - 30:0. Още една директна точка от начален удар - 40:0. Левичарски сервис по диагонала от адвантидж полето и трети гейм за 20-годишния младок.

1-2 комбинация при първата точка на третия сервис гейм от нашенеца. Директна втора точка след сервис по правата - 30:0. Първо по-дълго разиграване, при което Шаповало успя да натисне съперника на бекхенд - 30:15. Ретур на втори сервис в аут и 40:15. Няколко централно позиционирани топки, след което рязко изосряне по диагонала, но Гришо изпраща топката с малко в аут - 40:30. Изключително агресивна игра след ретур на второ подаване позволи на Денис да излезе на мрежата и да завърши - равенство. Отлично дирижирано разиграване от началото със сервиса до края с форхенда по диагонала - предимство Димитров. Ретур на втори сервис в аут - 3:3.

Дълбок начален удар и дълбок форхенд по правата от Шаповалов - 15:0. Ретур в аут - 30:0. Къса топка, която бе трудно достигната от Григор, но той не успя да установи контрол над нея - аут и 40:0. Прибързан форхенд след ретур на българина в аут - 40:15. Още една мощна атака, този път към бекхенда на Гришо и топката се спира в мрежата 4:3.

Сервис по диагонала, бекхенд по обратния такъв и точка за сервиращия. Следващата топка обаче Григор я греши от форхенд след втория си удар с малко в аут. Форхенд по диагонала и слайс по правата носи точката за Гришо - 30:15. Нова бърза непредизвикана грешка обаче довежда нещата до 30 равни. Сгрешен ретур при първо подаване - 40:30. Гейм за Григор след сбъркан сечен бекхенд в мрежата от Шапо.

Сервис по диагонала от дюс полето, който е в аут - 15:0. Сечен сервис по диагонала и 30:0. Уинър от форхенд при излизането на мрежата след началния удар - 40:0. Отново левичарски сервис от адвантидж полето и 5:4 за канадеца.

Пресилен бекхенд на Григор след ретура - 0:15. Директна точка след начален удар по правата - 15:15. Непредизвикана грешка от бекхенд за втори път в гейма, този път в мрежата - 15:30. Внимателно проведена атака от форхенд, която позволи на българина да излезе на мрежата и да завърши без проблем - 30:30. Първа двойна грешка в мача - 30:40, сетбол. Солиден сервис по правата спасява гейма за момента - 40:40. Ретур в аут и предимство Димитров. Още един чудесен начален удар, на който Шаповалов не успяха да отговори, ретур в мрежата и 5:5.

Излизане на мрежата от Денис, което е пресрещнато от минаващ удар по правата от форхенд на Григор - 0:15. 15 равни след ас по правата от адвантидж полето. Нова директна точка и отново по правата - 30:15. Страхотна атака на канадеца, приключила на мрежата - 40:15. Комбинация 1-2 (сервис по диагонала и уинър по правата) от левичаря затваря гейма - 6:5.

Григор започва с двойна грешка, която мигновено е коригирана след отличен начален удар и форхенд уинър по правата - 15:15. 30:15 след минаващ удар от бекхенд по диагонала, след не лошо излизане на мрежата от Шаповалов. Втора двойна грешка в гейма - 30:30. Страхотна атака след много добър сервис, завършила по правата - 40:30. Начален удар в тялото и бекхенд по късия обратен диагонал - 6:6 и тайбрек.

Гришо и Шарапова се отдадоха на шеги и закачки в Австралия (ВИДЕО)

Ново излизане на мрежата, но Григор този път хвана съперника в крачка, изтреля топката в него и Денис загуби точката - минипробив за първата ракета на България. Сгрешен бекхенд от канадеца след втория удар в мрежата. Минипробивът е върнат след бекхенд по правата в мрежата - 2:1. Изключително тежък сервис, плитък ретур и уинър след излизане на мрежата - 2:2. Слайс ретур от бекхенд свали топката ниско в краката на левичаря, който не успя да се справи - 3:2 с минипробив. Ретур в аут след втори сервис - 4:2 точки. Сервис-мрежа и бекхенд по правата, на който Шаповалов нямаше отговор, пращайки удара си в аут - 5:2. Директна точка от начален удар за 5:3. Хубав ретур позволи на най-добрия ни тенисист да влезе в разиграването и да си изгради предимство чрез форхенда си. Мощен начален удар и ретур в аут 7:3 - гейм, сет и мач за Григор Димитров.