Тестовете, разработени от САЩ, не давали съвсем точен резултат

Все още е прекалено рано, за да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, появил се в Китай. Това заяви днес Световната здравна организация, предаде БТА.
Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководителят на СЗО, съобщи, че броят на заразените с новия коронавирус в Китай вече не расте главоломно, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията трябва да се гледа изключително предпазливо.

В края на двудневно заседание, посветено на мерките срещу заболяването, ръководителят на СЗО приветства енергията и ентусиазма на учените, започнали да работят в тази насока. Той каза, че оглавеният от СЗО екип, пътувал до Китай по-рано тази седмица, е постигнал добър напредък по целите, които са му били поставени. Шефът на СЗО каза още, че неговата организация е изпратила маски, ръкавици и болнични халати в 18 страни по света. Диагностични набори пък са били пратени в лаборатории по целия свят, добави той.

ПОТВЪРДЕНО: Първи случай на коронавирус в Лондон

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан пък каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца. Изпитанията върху хора на една или две от най-обещаващите ще могат да започнат до 3-4 месеца, поясни той. Експертът обаче припомни, че отнема година - година и половина преди ваксината да влезе в по-широка употреба. В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се види дали могат да бъдат използвани в лечението на новия коронавирус, кръстен вчера Covid-19, каза още специалистът.

Същевременно американски представител каза, че тестовете за диагностициране на коронавируса, разработени и изпратени от САЩ, не работят добре. На 5 февруари е започнало тяхното разпращане на сертифицирани лаборатории във всеки един от 50-те щата и в около 30 страни по света с цел по-бързо откриване на заразата. Но лаборатории в САЩ са установили, че тестът давал резултати, от които не можело да се заключи има ли зараза или не. Това разказа Нанси Мисъниър, директор на отдела за респираторни заболявания към центровете. Тя каза, че според експертите един от трите реактива не работи еднозначно и затова е започнало повторното му производство.

Изписаха британеца, заразил 11 души с новия коронавирус

Във вторник американското правителство каза, че 36 страни са поръчали този диагностичен набор. В САЩ към този момент има 13 потвърдени случая на заболяване. 

Заради коронавируса Световният конгрес на мобилните технологии в Барселона е анулиран. Той трябваше да се проведе от 24 до 27 февруари, но много компании обявиха, че няма да участват заради страх от разпространение на заразата.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК