България не е уведомявана от ОАЕ Божков да е освобождаван от ареста, съобщиха от МВнР

Хазартният бос Васил Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби, научи NOVA. България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста, съобщиха от българското Външно министерство. 

Повдигнаха нови обвинения срещу Васил Божков

Източниците ни обясниха, че на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато трае делото му за екстрадиция. Той е с отнет паспорт и забрана да напуска ОАЕ. На практика този акт няма значение за екстрадацията му, тъй като тепърва властите в ОАЕ трябва да решават за връщането на българина у нас. 

Прокуратурата е готова с документите за екстрадицията на Божков обратно у нас. Над 200 преведени страници на арабски в понеделник ще бъдат представени в Министерство на правосъдието, откъдето ще бъдат изпратени в ОАЕ.

От МВнР заявиха, че посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

1 милион и 500 хиляди лева гаранция за бизнесмен, близък до Божков

Срещу Божков са повдигнати 11 обвинения. Най-тежкото засега остава това, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта.

„Българската държава не е уведомявана официално, че обвиняемият Божков е бил в арест. Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от  две седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспортът. Дали обвиняемият Божков е освободен от арест - няма нищо общо с молбата за екстрадиция. В понеделник преведените материали ще постъпят в Министерството на правосъдието, откъдето незабавно ще бъдат изпратени в ОАР”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По неофициална информация Божков има имущество и бизнес в ОАЕ и е пуснат на свобода, за да изчака решението на властите.

Васил Божков не е регистрирал експонати близо 10 години (ОБЗОР)

Репортери: Стоян Нешев, Илияна Шишкова