Държавата готви изцяло нов Закон за движение по пътищата

Затягат контрола при събирането на глоби от КАТ. Държавата готви изцяло нов Закон за движение по пътищата. Целта е до края на годината да функционира и нов национален единен център за обработване на нарушенията.

Шофьорските грешки на пътя да не остават без последствия за нарушителите. Това ще е основната задача със заработването на центъра. Чрез използване на автоматизирани технически средства и мобилни камери електронните фишове ще се обработват много бързо и недобросъвестните нарушители няма да имат възможност да не заплащат глобата заради изтичане на давността.

Мъж твърди, че е глобен за липсваща „Гражданска отговорност”, когато имал такава

„Има за съжаление такива лоши практики. Не само, че забавят изплащането на санкции, а се възползват от това, че полицейските органи по-бавно обработват постъпилата информация със съответното административно нарушение. Има проблеми във връзка с връчването на актовете за установяване на административните нарушения и електронните фишове – съответно изтича давността и глобата не се заплаща”, Красимир Ципов от ГЕРБ.

Освен повишаване на събираемостта на глобите, мярката е и превантивна - с цел повишаване и безопасността на пътя, убедени са и експертите.

„Ако знаеш, че вършейки нарушение със сигурност ще попаднеш под ударите на закона, ще се замислиш дали да го извършиш, а една хипотетично голяма  глоба, която е много вероятно да ти се размине, няма никакъв спиращ ефект и от там съответно страда безопасността”, каза Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По-строг контрол на пътя: Нови камери хващат нарушения и в движение

Не всички водачи на пътя обаче са вярват, че законодателните мерки ще дадат ефект.

„Не вярвам. Никой не се е оправил с шофьорите, така че не вярвам и в България да се оправят”, смята един от водачите на пътя.

Статистиката на Главна дирекция „Национална полиция”  показва, че не всички шофьори си плащат глобите навреме. Само за миналата седмица за неплатени глоби в срок са прибрани 709 шофьорски книжки. А за извършени нарушения на пътя са връчени 5000 електронни фиша.