23 нови устройства вече са монтирани в полицейските автомобили

Нови супер модерни камери влизат в арсенала на КАТ срещу джигитите на пътя. 23 нови устройства вече са монтирани в полицейските автомобили и снимат нарушителите. Камерите работят дори и в движение.

От края на миналата година  шофьорите трябва да бъдат още по-внимателни на  пътя, ако не искат да получат „честитка”. С новите т. нар „супер камери” Пътна полиция вече може да хваща нарушенията на шофьорите и докато те са в движение. Новите устройства са почти незабележими, но не пропускат нарушители.

Защо шофьорите не са съгласни с промените в закона?

„Автомобилът разполага с две камери . Едната е инсталирана на тавана колата , а другата е вградена в предната броня. В багажника има инсталирана самостоятелен компютър, който обработва наличната информация”, обясни Илия Георгиев, инспектор в Пътна полиция в ГД „Национална полиция”.

В купето на патрулката има екран, на който в реално време се вижда пътя.  Едното от нарушенията, което хваща камерата е превишената скорост.

„Патрулният автомобил се движи плътно вдясно, заснема средната и лявата лента. Определили сме, че максимално допустимата скорост за движение е 80км/ч. Радарът на камерата е настроен да установява превишаване на скоростта от 105 км/ч нагоре”, каза още той.  

И ако ни хванат ще получим фиш. Липсата на „Гражданска отговорност” също не остава не забелязана от камерата.

НОВИ ПРАВИЛА НА ПЪТЯ: Какво ще се промени за младите шофьори?

Но, ако покрай патрулката мине автомобил на фирма, той може да светне в червено, а това означава, че няма „Гражданска отговорност”, въпреки че колата има платена застраховка. Проблемът  от МВР обясняват така:

„Т. нар. корпоративни клиенти сключват една полица за много автомобили. Тогава е напълно възможно при заснемане да бъде засечена, че няма”.  

Така често на полицията й се налага да прави още една проверка на колите. Иначе основната задача на камерите е да са от полза на криминална полиция. По регистрационния номер се вижда дали колата се издирва. Така на територията на страната вече са хванати няколко откраднати автомобила.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.