И вчера имаше почти 100 починали и над 1800 новозаразени

За първи път  здравните власти в Китай събират и публикуват данни за над 40 хиляди заразени, за да придобие светът по-добра представа за кризата.

Оказва се, че COVID-19 не протича толкова тежко и не е много смъртоносен. В почти 81 процента от случаите, заразените прекарват болестта леко. По-малко от 5 процента са критични.

Още 88 пасажери от кораба под карантина край Япония са заразени с коронавирус

Ето-защо смъртността от този вирус е много по-ниска в сравнение с други коронавируси, които предизвикват атипични пневмонии. Тук общата смъртност е малко над 2 процента, като жертвите са предимно хора над 50-годишна възраст и с хронични заболявания.

След като разпространиха информацията, че COVID-19 не е толкова тежък и смъртоносен, китайците все по-често показват по местната телевизия истории, на хора които са се излекували от болестта. Първите двама бяха изписани от новата болница, която Китай построи за няколко дни.

Директор на болница в Ухан почина от коронавируса

"Добре се грижеха за нас вътре. Окуражаваха ни. Аз поисках нокторезачка и лекарите ми намериха дори това. Наистина оценявам усилията им”, разказва Уанг, излекуван от вируса.

Въпреки че е изписан Уанг няма да се върне скоро към нормалния си начин на живот. 10-милионният град Ухан е напълно откъснат от света. Семействата имат право да пускат само един човек от семейството да излиза, за да пазарува.

"Добре че ми изпратиха онлайн курсове, за да уча. Преди това умирах от скука. Всяка вечер играeм китайски шах с дядо. По цял ден лежа в леглото и спя”, казва Ихан, 18-годишен жител на Ухан.

ОПТИМИСТИЧНО: Намалява броят на заразените с коронавирус в Китай

Жителите на Ухан живеят така от седмици, като няма изглед карантината да бъде свалена скоро.

"Мерките станаха все по-стриктни и по-стриктни. Вече в собствения си квартал не можеш да влезеш. А ако не си живущ – изключено”, казва Уенбо, 76-годишен жител на Ухан.

Въпреки данните, че COVID-19 не е много агресивен, властите в Китай не бързат да обявяват победа над болестта. И вчера имаше почти 100 починали и над 1800 новозаразени.

За шест дни строят фабрика за медицински маски в Пекин

Междувременно, заради епидемията, отмениха премиерата на новия филм за Джеймс Бонд в Пекин. Звездите на филма, начело с Даниел Крейг трябваше да се появят в Китай на рекламен тур през април.