На въпроса отговарят ученици от цялата страна

Ученици от цялата страна се включиха от инициативата на Националния военноисторически музей да изпратят любителски клипове или писмени послания към Левски с въпросите, които биха му задали.

Наследниците на Дякона - Христина Богданова и децата й Михаил и Яна, също участват в кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес”. Семейната им връзка идва от сестрата на Апостола - Яна.

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА: Пазим ли заветите му?

„Ако имах възможност да се обърна към него, бих изразила огромната си благодарност, че живеем в свободна България”, казва Яна.

„Ако днес мога да се обърна към него с нещо, то е с огромната си благодарност, че тогава е успял да убеди толкова много българи да му повярват, че няма по-важно нещо от това да бъдем свободни”, допълни Христина Богданова.

Националният военноисторически музей е един от малкото музеи в България, които съхраняват част от достигналото до нас наследство на Васил Левски. В постоянната експозиция е и витрината, в която се съхраняват лични вещи на Апостола - косата му, кръстът, оковите и револверът му.

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

„Сред вещите на Васил Левски, които се съхраняват в НВИМ, най-голям интерес предизвикват косите на Апостола. Това са вторите коси, които той отрязва, когато решава да приключи службата си на Бога и да посвети живота си на борбата за свободата на България”, обясни историкът Деяна Костова. 

Въпреки уплахата и чувството, че е предаден, Апостола и за миг не подлага на съмнение избора, който е направил - да се раздели с живота си в името на свободата на България. Затова днес малки и големи се покланят пред него.